feminismus.czČlánky › Právní poradna radí, jak se podělit o rodičovský příspěvek

Právní poradna radí, jak se podělit o rodičovský příspěvek

Právní poradna radí, jak se podělit o rodičovský příspěvek

“S manželem chceme pečovat půl na půl, ale nevíme, jak si máme čerpat rodičovský příspěvek."

Rodičovský příspěvek samozřejmě nemůžou rodiče pobírat současně, tzv. “na dvakrát”. Současně je ale možné čerpat rodičovskou „dovolenou“ nebo nárokovat peněžitou pomoc v mateřství zároveň s dávkou otcovské poporodní péče. K větší flexibilitě může přispět střídání rodičů při pobírání rodičovského příspěvku.

Podle zákona o státní sociální podpoře platí, že nárok na rodičovský příspěvek může na jedno dítě v jednu dobu pobírat jen jeden z obou rodičů. Podmínkou pro čerpání rodičovského příspěvku je řádné a celodenní trvání osobní péče o dítě po dobu trvání kalendářního měsíce. Zákon ale připouští změnu osoby čerpajícího rodiče. Teoreticky je tak opravdu možné, aby se rodiče v čerpání rodičovského příspěvku střídali, a to už po měsíci. Z praktického hlediska a s ohledem jak na uplatňování daňové slevy na dítě u zaměstnavatelů rodičů, tak na oznamovací povinnost zaměstnavatele ve vztahu ke zdravotní pojišťovně zaměstnance/zaměstnankyně, však doporučujeme se v čerpání “rodičáku” spíše střídat např. ve čtvrt či půlročních intervalech.

Pokud se rozhodnete střídavého čerpání rodičovského příspěvku využít, je vhodné podat si na Úřad práce (ÚP) žádost a přímo do protokolu k ní uvést záměr čerpat jen např. po dobu 3 měsíců, načež poté Vás vystřídá otec/druhý rodič. Výše rodičovského příspěvku se u dětí narozených nebo převzatých do péče od 1. 1. 2024 zvýšila v úhrnu na 350 tisíc korun. Pro ilustraci si můžeme představit příklad kdy po 3 měsíce čerpá nejvyšší možnou měsíční výši příspěvku 47 700 Kč matka, a po 3 další měsíce otec, popř. druhý z rodičů. Takové čerpání příspěvku může v kombinaci s přerušovaným čerpáním rodičovské „dovolené“ (v našem ilustrativním případě střídavý odchod na rodičovskou po 3 měsících) posloužit k více férovému rozdělení péče o dítě a k lepšímu slaďování rodinného a pracovního života.

Služby naší bezplatné právní poradny můžete využít zde.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.