feminismus.czČlánky › Přednáška Veroniky Wöhrer "Doing Feminism. Thinking identities differently"

Přednáška Veroniky Wöhrer "Doing Feminism. Thinking identities differently"

27. únor 2006
Dovolujeme si Vás pozvat na přednášku Veroniky Wöhrer: „Doing Feminism. Thinking identities differently", která se koná v úterý 28. února 2006 od 18:00 hodin v knihovně Gender Studies, o.p.s., Gorazdova 20, Praha 2. Veronika Wöhrer působí jako socioložka a doktorandka na Univerzitě ve Vídni; studovala také v Praze a v Bratislavě. Na podzim loňského roku se zúčastnila Konference českých a slovenských studií, sekce Feministické teorie a epistemologie.
Veronika Wöhrer působí jako socioložka a doktorandka na Univerzitě ve Vídni; studovala také v Praze a v Bratislavě. Na podzim loňského roku se zúčastnila Konference českých a slovenských studií, sekce Feministické teorie a epistemologie.

Ve své přednášce se zaměří na to, do jaké míry některé koncepty českých a slovenských žen a výzkumníků/-nic v oblasti genderu odpovídají dekonstruktivistickým kritikám identit. Mezi příklady zmíní skepsi k různým termínům (jako například "my, feministky"), které vyvstaly v rozhovorech, jež vedla při svém pobytu v Bratislavě. Ačkoli dekonstruktivistické teorie byly vytvořeny v různých kontextech (Francie, USA apod.) a obdobích (70. a 80. léta 20. století), pokusí se V. Wöhrer dokázat, že v 90. letech některé koncepty českých a slovenských vědců vyjadřovaly podobné myšlenky, ale za použití jiného jazyka.

Hlavním "zaměřením" dekonstruktivismu podle ní nebyla dekonstrukce autonomních subjektů nebo biologického pohlaví, ale skepse vůči ideologiím, oficiálním organizacím a unifikujícím skupinovým identitám. Je podle ní zajímavé uvažovat o post-socialistických myšlenkách o "nálepkování" a fixních kategoriích s použitím tzv. západních dekonstruktivistických přístupů.

Přednáška i diskuse budou vedeny v angličtině.

Místo si můžete rezervovat na tel.: +420 224 913 350 nebo e-mailem na: alice.rutkova@genderstudies.cz
Místa jsou rezervována do 18.00 hod.
www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.