feminismus.czČlánky › Prohlášení Gender Studies k zrušení posledních existujících jeslí městské části Prahy 6

Prohlášení Gender Studies k zrušení posledních existujících jeslí městské části Prahy 6

24. duben 2007  | Kateřina Dušková
Městské jesle v Šantrochově ulici na Praze 6 byly již poslední existující veřejné jesle v tomto pražském obvodě. Jednání zastupitelstva MČ Praha 6 o jejich zrušení proběhlo v pátek 20.4.2007.

Městské jesle v Šantrochově ulici na Praze 6 byly již poslední existující veřejné jesle v tomto pražském obvodě. Jednání zastupitelstva MČ Praha 6 o jejich zrušení proběhlo v pátek 20.4.2007.

“Vláda navrhne zavedení vícerychlostní flexibilní rodičovské a mateřské dovolené s degresivní platbou v průběhu let a s omezením do tří let věku dítěte, včetně podpory rozvoje služeb pro rodiny a péče o děti do tří let.”

Toto je věta z koaliční smlouvy ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Ta samá věta se stala součástí programového prohlášení současné vlády ČR.
Vyplývá z ní, že vláda by neměla střediska péče o dítě do tří let  rušit, ale naopak aktivně zakládat a stávající udržovat a rozvíjet. Ženám by jejich existence pomohla, k rychlejšímu návratu do práce.

Zastupitelstvo MČ  Prahy 6 se nejspíš domnívá, že rodiče dětí do 3 let by měli být s dětmi doma  a návrat do práce je opět "luxusem" a snahou zvýšit si životní standart.
Městská část nemá ze zákona povinnost spravovat jesle (tato povinnost existuje pro mateřské a základní školy), jesle jsou tedy jakýsi "luxus" zvláště teď v době, kdy byl zvýšen rodičovský příspěvek na 7800 Kč měsíčně za péči o dítě v rámci rodičovské dovolené.
Radní tedy odsouhlasili návrh vyškrtnout jesle v Šantrochově ulici ze seznamu příspěvkových organizací a tedy zrušit je v jejich stávající podobě

RUŠIT JESLE NENÍ SPRÁVNÉ!

ARGUMENTY GENDER STUDIES:

„Dlouhá rodičovská dovolená znamená ztrátu praxe, kontaktu s pracovištěm, i kvalifikace. Ženy, které se své kariéry nechtějí vzdát, volí kratší přerušení (kolem jednoho roku) a během této doby si udržují svou pracovní kondici částečnou spoluprací se svým pracovištěm, formou práce z domova nebo alespoň vzdělávacími kurzy a samostudiem.“ (Dudková, Radka, Křížková, Alena, Fischlová, Drahomíra. Gender v managementu : kvalitativní výzkum podmínek a nerovností v ČR.  1. vyd. Praha : VÚPS, 2006.)
„Zahraniční studie dokazují, že kratší rodičovská dovolená zvyšuje šance na trhu práce.“ Kuchařová, Věra. Zaměstnání a péče o malé děti z perspektivy rodičů a zaměstnavatelů : uplatnění nároků na rodičovskou dovolenou a na volno na péči o nemocného člena rodiny.  Praha : VÚPSV, 2006.
 

Vysoká účast žen na trhu práce nám pomůže vyrovnat se s velkým evropským problémem – explozí stárnutí populace (Askloeff, Strandberg, Wenander: Proč a jak vypracovat plán rovnosti žen a mužů. Praha: MPSV 20
„To, že nedostatečné služby jeslí a mateřských škol mohou představovat pro některé ženy při návratu do zaměstnání po rodičovské (případně po mateřské) dovolené problém, potvrzují odpovědi respondentek na otázku, co pociťovaly jako největší problém při návratu do zaměstnání... z hlediska nutnosti skloubit povinnosti vůči zaměstnavateli a rodině.“ 17% žen nejčastěji volilo tuto odpověď a byla to druhá nejčetnější po možnosti pracovat na zkrácený/flexibilní úvazek. (Opět z výzkumu, který proběhl v rámci projektu Půl na půl Zaměstnání a péče o malé děti z perspektivy rodičů a zaměstnavatelů, VÚPSV 2006) 
Ženy po rodičovské dovolené patří k nejčastěji nezaměstnaným skupinám. („Statistická data ukazují na zvýšenou míru ohrožení nezaměstnaností po rodičovské dovolené...“ opět z výzkumu, který proběhl v rámci projektu Půl na půl Zaměstnání a péče o malé děti z perspektivy rodičů a zaměstnavatelů, VÚPSV 2006)

Důvody návrhu na zrušení jeslí:
Jesle mají roční ztrátu asi 2,6mil Kč. a nejsou obsazené (na rozdíl od mateřských škol). Kapacita jeslí je asi 55 míst, z toho je na plný úvazek – tedy každodenní péči využívá 12 rodin z Prahy 6 - rodiny mimo Prahu 6 do kalkulace nebyly započítány, protože Městská část Prahy 6 je přece nemá povinnost podporovat..). Rodiče osmi dětí z těchto 12 platí celý měsíční poplatek za služby jeslí, t.j. 5000 Kč, což kryje asi 1/3 skutečných nákladů, další 4 děti neplatí nic, neboť splňují kritéria sociálně slabých - příjem rodiny do 4 násobku životního minima.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.