feminismus.czČlánky › Promítání filmů Olgy Špátové: Terry z Montmartru, Trojhra

Promítání filmů Olgy Špátové: Terry z Montmartru, Trojhra

27. říjen 2006  | Gender Studies, o.p.s.
Promítání filmů Olgy Špátové: Terry z Montmartru, Trojhra
Gender Studies, o.p.s. vás zve na promítání filmů Olgy Špátové Terry z Monmarteru, Trojhra, které se koná 1.11. od 19.00 ve Velkém sále Městské knihovny Praze. Besedu s režisérkou bude moderovat filmová kritička Tereza Brdečková. Snímek "Trojhra" sleduje generační proměnu v ženách jedné krve a jedné linie výchovy. Dokument "Terry z Montmartru" vypráví o Terry Haass, třiaosmdesátileté pařížské umělkyni s moravskými kořeny.

Středy s gender: "…očima žen"
PODZIM 2006

středa 1.11.2006 od 19.00
Olga Špátová: Terry z Montmartru
Trojhra

Trojhra - Třígenerační rodina ženské větve je zajímavá svou rozporuplností, rozlišným vyznáváním smyslu života. Generační proměna v ženách jedné krve a jedné linie výchovy, je zjevná. Je to dáno dobou? Nebo opoziční reakcí nejmladší členky rodiny na hodnoty vlastní matky? Matka se vymezuje vůči Babičce a Vnučka jakoby se vracela k hodnotám Babičky, ale po spirále, o půlstoletí později. Zároveň je zřejmý rozpor v Babiččině jistotě, a zmatku v duši Vnučky. V době, kdy se bortí tradiční hodnoty, ženy se emancipují, ale zároveň jsou naprogramovány na vzorce chování svých matek a babiček, se dějí dramatické události uvnitř rodin. Rozvodovost v Praze se dotýká pedesátiprocentní hranice, mladí nechtějí zakládat rodiny, český národ vymírá.
Během půl století, ve kterém ženy z tohoto filmu dosáhly dospělosti, se mnoho změnilo. Která z nich je vlastně nejsvobodnější? Který z těchto tří životů je nejšťastnější a nejživotnější? Je tradiční rodina životaschopná v jedenadvacátém století?

Dokument "Terry z Montmartru" vypráví o Terry Haass, třiaosmdesátileté pařížské umělkyni s moravskými kořeny.

Besedu s režisérkou Olgou Špátovou bude moderovat filmová kritička Tereza Brdečková
Cyklus vznikl ve spolupráci s Lidovou univerzitou a za finanční podpory Ministerstva kultury ČR.
Filmové projekce s besedou se konají vždy ve středu od 19 hod. ve Velkém sále Městské knihovny v Praze, Mariánské nám 1., Praha 1.
Vstupné 41 Kč.

Více informací: alexandra.jachanova@genderstudies.cz, 224 915 666

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.