feminismus.czČlánky › Promítání filmu Věry Chytilové: Pátrání po Ester

Promítání filmu Věry Chytilové: Pátrání po Ester

13. říjen 2006  | Gender Studies, o.p.s.
Promítání filmu Věry Chytilové: Pátrání po Ester
Gender Studies, o.p.s. vás zve na promítání filmu Věry Chytilové Pátrání po Ester, které se koná 18.10. od 19.00 ve Velkém sále Městské knihovny Praze. Besedu s režisérkou bude moderovat filmová kritička Pavla Frýdlová. Tentokrát bude probíhat před promítnutím filmu. Dokument odpovídá na otázku, jaká vlastně doopravdy byla Ester Krumbachová (1923-1996), žena mnoha profesí a málo známá vůdčí postava české kinematografie.

Středy s gender: "…očima žen"
PODZIM 2006

středa 18.10.2006 od 19.00
Věra Chytilová: Pátrání po Ester

Další režisérčin návrat do minulosti, k lidem, se kterými se znala a kteří ovlivnili její dílo i život. Na počátku uměleckého dokumentu si klade otázku, jaká vlastně doopravdy byla Ester Krumbachová (1923-1996), žena mnoha profesí a málo známá vůdčí postava české kinematografie. Odpověď hledá u těch, kteří s touto výjimečnou osobností přišli do styku. Ti ji po svém charakterizují a mluví o tom, jak je ovlivnila. Režisérka sleduje cestu Krumbachové od studií na brněnské umělecko-průmyslové škole a její spolupráce s divadlem k dráze filmové výtvarnice, návrhářky kostýmů, dramaturgyně, scenáristky i režisérky v období jejího vrcholu v 60. letech, za vnucené normalizační "pauzy" i částečný návrat v polovině 90. let. Výpovědi jsou prokládány střihovými ukázkami z filmů i zvukovými a obrazovými dokumenty...

Besedu s režisérkou Věrou Chytilovou bude moderovat filmová kritička Pavla Frýdlová.
Cyklus vznikl ve spolupráci s Lidovou univerzitou a za finanční podpory Ministerstva kultury ČR.
Filmové projekce s besedou se konají vždy ve středu od 19 hod. ve Velkém sále Městské knihovny v Praze, Mariánské nám 1., Praha 1.
Vstupné 41 Kč.

Více informací: alexandra.jachanova@genderstudies.cz, 224 915 666

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.