feminismus.czČlánky › První německý Equal Pay Day

První německý Equal Pay Day

První německý Equal Pay Day
15. dubna 2008 se v Německu poprvé uskuteční den akcí za mzdovou spravedlnost. Organizace Business and Professional Women (BPW) Germany chce řadou akcí v tento den upozornit na nerovné podmínky v odměňování žen a mužů na pracovním trhu.

15. dubna 2008 se v Německu poprvé uskuteční den akcí za mzdovou spravedlnost. Organizace Business and Professional Women (BPW) Germany chce řadou akcí v tento den upozornit na nerovné podmínky v odměňování žen a mužů na pracovním trhu.

Rozdíl mezi průměrnou mzdou mužů a žen činí v Německu celých 22% a je tedy výrazně vyšší než 15% průměrný rozdíl v EU jako celku. Německo sklidilo za své velké mzdové rozdíly v odměňování žen a mužů kritiku z Bruselu, takže je nejvyšší čas naplnit realizaci článku německé ústavy „za stejnou práci stejnou mzdu“.

Německá síť BWP navazuje iniciativou Červená kabelka na myšlenku americké BWP a svou mediální kampaní chce upozornit na „červená čísla“ v peněženkách, respektive v kabelkách žen. Iniciativa Červená kabelka se setkala s pozitivním ohlasem odborových organizací, podnikových rad, politických stran nejrůznějšího zabarvení, zemských ženských rad a zmocněnců/zmocněnkyň pro rovné příležitosti. Svými aktivitami chtějí ženy z BWP vytvořit platformu ke konstruktivnímu dialogu a poukázat na to, jak prostřednictvím odpovídajících pravidel pro zaměstnavatele, ale také vyjednávacích kurzů pro ženy, situaci zlepšit.

15. dubna bude po celém Německu probíhat množství aktivit: pódiové diskuze s renomovanými odborníky a odbornicemi, celá řada akcí na pěších zónách velkých měst - Berlína, Hamburku, Düsseldorfu, Frankfurtu, Erfurtu, Stuttgartu a mnoha dalších. Program je koncipován tak, aby téma „mzdová rovnost“ bylo při všech akcích zřetelné a srozumitelné ve všech svých nuancích. Mottem Equal Pay Day bude jednoduchá otázka směřující ke všem zaměstnankyním a k široké veřejnosti: „Dostáváte tolik, kolik si zasloužíte?“ K akci se připojí mnohé kavárny, bary, restaurace a obchody, které po několik hodin, eventuálně po celý den budou nabízet ženám 22% slevu na nápoje, jídlo, nebo vybrané zboží.

Organizace Business and Professional Women existuje ve více než 80 zemích na celém světě a má své zastoupení jak v OSN tak v Radě Evropy. V Německu patří BPW se svými 38 kluby k největší profesní síti žen. Organizace, založená už ve 30. letech minulého století a znovuobnovená v roce 1951, podporuje zaměstnané ženy mnoha způsoby: kromě výměny zkušeností, mentoringu, projektové a přednáškové činnosti, disponuje také sítí politického a společenského lobby na národní i mezinárodní úrovni.

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.