feminismus.czČlánky › Reakce na článek - Feminismus je nebezpečné zlo, tvrdí jeho kritici

Reakce na článek - Feminismus je nebezpečné zlo, tvrdí jeho kritici

26. červenec 2007  | Radmila Dobešová
„Feminismus je nebezpečné zlo, tvrdí jeho kritici – Leoš Kyša, Magazín Právo“. Dovolila bych si reagovat zde, protože nemyslím si, že by někde jinde mou reakci otiskli, a to tak, aby ji popřípadě nepřekroutili… Ano, souhlasím s Leošem Kyšou v tom, že antifeminismus v Čechách skutečně je, a jak dokazuje článek v Magazínu Práva - hodí se k tomu každý extrém, např. téma fárání do dolů či ojedinělé uřezání penisu.

Celý článek „Feminismus je nebezpečné zlo, tvrdí jeho kritici naleznete zde.

Dovolila bych si reagovat zde, protože nemyslím si, že by někde jinde mou reakci otiskli, a to tak, aby ji popřípadě nepřekroutili… Ano, souhlasím s Leošem Kyšou v tom, že antifeminismus v Čechách skutečně je, a jak dokazuje článek v Magazínu Práva - hodí se k tomu každý extrém, např. téma fárání do dolů či ojedinělé uřezání  penisu. - To je však SKORO totéž, jako by v časopisech varovali ženy před manželstvím: Nevdávejte se, tenhle muž týral svou manželku, až ji zabil, tady vidíte, k jakým koncům to může dojít! (Je to SKORO totéž, protože procento "feministek", které uřežou muži penis, je mizivé proti procentu mužů, kteří fyzicky týrají či zabijí svou manželku.) Ostatně, byla Bobbitová, tak se asi jmenovala, která uřezala muži penis,  skutečně feministkou?  Anebo týranou ženou? Nebyl pro ni rozsudek nakonec osvobozující? To nám už Radim Uzel v daném článku neprozradil… Tak se dle mého názoru dělá antifeministická propaganda. - A je opravdu žádoucí, aby našimi předními kompetentními psychology a sexuology byli muži známí již z dob totality? Není načase, aby se vytvořila nová, moderní generace psychologů a sexuologů, ve které budou zastoupena -  a dostanou prostor -  obě pohlaví?

Ono varování před feminismem, jak se dá tento článek pochopit, tak to je opravdu k úsměvu: Dalo by se dlouze rozebírat, které pohlaví se chová nepřátelsky. Jsou to nad ženy, které dávají mužům nižší mzdu? Které si zařizují pro sebe veřejné domy, používají muže jako všudypřítomné dekorace vhodné k reklamě, a očekávají, že to jejich partneři pochopí ? Které mužům nadávají do slepic či blbých blonďáků a vtipkují na jejich adresu? Které se vyjadřují "je to jenom chlap"? „No jo, chlap za volantem!“…To by chtělo mnohem víc než jediný článek varující před pohlavní agresivitou.

Směšné na antifeminismu není jenom mávání představou ojediněle uřezaného penisu před každou českou feministkou - ale samotná podstata toho - že totiž antifeminismus buší do něčeho, o čem ani neví, a možná ani vědět nechce, co to normální feminismus je.

Inu, když jsou české ženy poslušné a dělají potichu a s úsměvem to, co od nich muži vedená společnost oficiálně žádá, je to v pořádku: Být krásná, sexi, s velkým poprsím, patřičnými rozměry, štíhlá, dobrá máma, skvělá hospodyňka, která muži vaří teplé večeře a pracuje bez remcání v domácnosti, skvělá milenka,  která toleruje mužovy bokovky, sama je však věrná, v práci výkonná a na mzdu nenáročná, vždy upravená, svěží, příjemná, a při tom všem nenápadně, potichu a s úsměvem prožije své těhotenství, menstruační cykly, porody i přechod. V zaměstnání, módě a společnosti se chová jako v jednadvacátém století, v rodině pak tradičně, tj. jako ve století devatenáctém a dřív. Požadavky, které by nezvládl ani anděl.

A když by ženy chtěly cokoli z toho jinak, už jenom proto, by měly přirozené právo volby anebo aby bylo víc peněz na jejich mzdy či na školky - tak se jim hned nadává do feministek a mává před očima vidinou dolů a uřezaných penisů.

Přitom by muži měli být rádi (!), že v naší zemi přibývá feministek, které se proti nadnormativním požadavkům kladeným na ženy - bouří. Protože ženy vydrží hodně, jsou silně přizpůsobivé, a může se tudíž stát, že v  důsledku nezdravého tlaku, který je na ně vyvíjen, bude přibývat silných super žen, a potom - nebesa, buďte milostivá mužům…

Radmila Dobešová, Šenov u Ostravy

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.