feminismus.czČlánky › Řekněte NE pochodu neonacistů a uctěte památku obětí nacismu (aktualizováno)

Řekněte NE pochodu neonacistů a uctěte památku obětí nacismu (aktualizováno)

6. listopad 2007  | Gender Studies, o.p.s.
Řekněte NE pochodu neonacistů a uctěte památku obětí nacismu (aktualizováno)
Čeští neonacisté chtějí 10. listopadu, na výročí Křišťálové noci, pochodovat Prahou. Jejich původním záměrem bylo pochodňovým průvodem přejít přes pražské Židovské město a zneuctít tak památku všech obětí nacismu a fašismu.

Čeští neonacisté chtějí 10. listopadu, na výročí Křišťálové noci, pochodovat Prahou. Jejich původním záměrem bylo pochodňovým průvodem přejít přes pražské Židovské město a zneuctít tak památku všech obětí nacismu a fašismu. I když původně nahlášený pochod Starým Židovským městem Magistrát hl. města Prahy zrušil – respektive prohlásil za nulitní, neonacisté se nehodlají vzdát a v průběhu týdne oznámili na 8 dalších pochodů. Ty podle nejnovějších informací pražský magistrát rovněž zrušil. Organizátoři neonacistického pochodu však prohlásili, že pokud budou jejich nahlášené pochody zakázány, projdou původně naplánovanou trasou přes Židovské město.

Proti neonacistické provokaci se postavila řada občanských organizací, i Gender Studies podporuje ty, kteří se chystají proti pochodu postavit a vyjádřit tak nesouhlas s propagací neonacismu a fašismu.

Chystané protifašistické akce a iniciativy na 10.listopadu 2007

Židovská liberální unie: 13:30 – roh Pařížské a Maiselovy ulice. Židovská obec v Praze: 10. listopadu 2007 se bude konat u Staronové synagogy od 14 hodin pietní náboženské shromáždění k uctění památky obětí říšského pogromu, tzv. křišťálové noci, kterou se před 69 lety začalo v nacistickém Německu organizované vražedné násilí vůči židovské komunitě.

Pražská židovská obec: 14:00 - Staronová synagoga a Židovská radnice

Tolerance a občanská společnost: 17:00 - rok ulice Břehové a Maiselovy

Antifašistická akce: 14:30 na Náměstí Republiky v Praze.

Reflex:  ".....žádáme občany, aby individuálně přišli - pokud možno vyzbrojeni minimaxy a vědry s vodou - desátého listopadu odpoledne do Maislovky. A pokud uvidí nějaké nebezpečí požáru, aby usilovně hasili. Koncentrace požárních hlídek samozřejmě není veřejným shromážděním, neboť členové požárních hlídek se nebudou shromažďovat, nebudou nijak řečnit a ani do Maislovky nepřijdou demonstrovat nějakou myšlenku, přijdou pouze hlídat oheň. Proto tuto akci magistrátu nenahlašujeme. Přesto: Žádáme všechny slušné lidi, aby přišli - neonacistický požár je potřeba uhasit."

Co je křišťálová noc

Křišťálová noc je označení pro útok proti Židům, který se odehrál v noci z 9. na 10. listopadu 1938 v Německu a k němu připojeném Rakousku. Bezprostřední příčinou pogromu byl atentát Žida Herschela Grynszpana na sekretáře německého velvyslanectví v Paříži Ernsta vom Ratha, který navíc přišel po oslavě výročí Pivnicového puče v Mnichově.
Zemřelo přes sto lidí, 30 tisíc bylo odvlečeno do koncentračních táborů, bylo zničeno a zapáleno přes 1300 synagog a nespočet židovských objektů, hlavně obchodů.
Křišťálová noc byla "počátkem konce"; mnoha lidem začalo být jasné, kudy se vztah nežidovské většiny vůči občanům židovského původu bude ubírat. Nikoho však nenapadlo, kam až by nacisté byli schopni zajít.
Svůj název získala křišťálová noc podle rozbitých výloh židovských obchodů, které se v té době dělaly převážně z velmi drahého křišťálu.

(Zdroj: www.wikipedia.org)

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.