feminismus.czČlánky › Rekvalifikační projekt Resumption: Velmi úspěšná „ekonomická škola v kostce“

Rekvalifikační projekt Resumption: Velmi úspěšná „ekonomická škola v kostce“

27. březen 2007  | Jitka Kolářová
Rekvalifikační projekt Resumption: Velmi úspěšná „ekonomická škola v kostce“
Špatná pozice matek malých dětí, vracejících se na trh práce, je smutně známým faktem. Ztráta kvalifikace na jedné straně a neochota zaměstnavatelů na straně druhé představují výraznou bariéru pro znovuzapojení se do profesního života. Projekt Resumption, připravený a vedený firmou TECOM, se proto zaměřil na vzdělávání žen, které po mateřské či rodičovské dovolené chtějí najít zaměstnání. A daří se mu to na výbornou.

Špatná pozice matek malých dětí, vracejících se na trh práce, je smutně známým faktem. Ztráta kvalifikace na jedné straně a neochota zaměstnavatelů na straně druhé představují výraznou bariéru pro znovuzapojení se do profesního života. Projekt Resumption, připravený a vedený firmou TECOM, se proto zaměřil na vzdělávání žen, které po mateřské či rodičovské dovolené chtějí najít zaměstnání. A daří se mu to na výbornou.

Rekvalifikační kurz je velmi intenzivní – trvá sedm měsíců plus dva měsíce praxe a ve skupině je (jen) deset účastnic. Jejich komorní počet podporuje individuální přístup vyučujících i přátelské vztahy v kolektivu žen, které tak kromě nových vědomostí a dovedností získávají i potřebný sociální kontakt.

Projekt začal v listopadu 2005; první účastnice jej absolvovaly v červnu 2006. Osm z nich dnes má stálé zaměstnání. Ostatně, nynější koordinátorka projektu, Jiřina Chodounská, je jednou z nich. Školení druhé desítky účastnic ještě ani nedoběhlo do konce a již nyní polovina z nich získala práci. Důvodů pro tak vysokou úspěšnost je hned několik.

Kurz je, jak to popsala jedna účastnice, „ekonomkou v kostce“ – výuka připravuje na ekonomicko-administrativní pozice. Frekventantky se učily pracovat zejména s aplikacemi Microsoft Office, a to poměrně do hloubky. V  projektu tak získaly evropský certifikát ECDL Start (European Computer Driving License). Rekvalifikace v práci s informačními technologiemi je pro ženy po rodičovské dovolené skutečnou nutností, protože technologický vývoj jde rychle kupředu a několik let bez kontaktu s nimi znamená významný handicap. Jiřina Chodounská říká: „Třeba u paní, co byla patnáct let na mateřské dovolené, bylo jasné, že bude mít problém s návratem na trh práce, že notně potřebuje nějaký kurz. Protože za těch patnáct let se počítače strašně moc změnily, takže ty ženy měly skoro nulové znalosti.“ V průběhu školení se ženy seznámily i s obchodním zákoníkem, zákoníkem práce a fakty o Evropské unii, stejně tak jako prací s dokumenty, jako jsou různé právní listiny apod. Druhý typ vyučovaných dovedností se týkal (sebe)prezentace, komunikace a vystupování.

Pozitivum představovala jistě délka kurzu, kdy bylo skutečně dostatek času probrat takto bohatou látku důkladně, i nadstandardní pojetí praxe, která není jen dvěma měsíci, po nichž angažmá v daném podniku končí, ale má plynule přejít v plnohodnotné zaměstnání. Cílem není jen účastnice vyškolit, ale i umístit do zaměstnání. Firma TECOM  se tak o své „svěřenkyně“ skutečně stará.

A navíc, účastnice kurzu byly vybrány na základě dotazníků, které měly zajistit, aby si náplň a cíle kurzu na jedné straně a životní situace a ambice potenciálních účastnic na straně druhé odpovídaly. Na jedno místo v kurzu se totiž hlásily tři až čtyři ženy: TECOM se musel, i za pomoci psycholožky, mezi potenciálními účastnicemi rozhodovat. Kurz tedy navštěvují ženy, které rekvalifikaci potřebují a které o výuku a získání zaměstnání skutečně stojí. Jedna z nich, paní Kratochvílová, říká: „Tenhle kurz mi opravdu změnil život, doslova a do písmene. Byla jsem hodně dlouho doma s dětmi - patnáct let. A teď jsem už zaměstnaná, v což jsem vlastně nedoufala. Bála jsem se, že skončím jako žena v domácnosti. Postupně mě to naučilo žít malinko jinak, nejenom pro děti. Myslím si, že si mě víc váží manžel i děti. A myslím, že jsou rádi, že jsem sem šla a že už mám zaměstnání. I když to obnáší i to, že mi musí manžel víc pomáhat. Kurz mi dal hlavně počítačovou gramotnost, což je výhoda u pohovorů. A mám spoustu nových známých. Takže je to vlastně takový happyend.“

Zdá se, že projekt Resumption velmi dobře dostál původnímu záměru. Jeho pokračování je ale nejisté. Protože je finančně podpořen z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR, musí projít složitým procesem přidělování grantů. Intenzivní a dlouhodobá výuka malého kolektivu studujících je při posuzování projektu paradoxně spíše nevýhodou. „Máme pocit, že do budoucna se nebudeme moci ubírat tímhle směrem, že budeme muset ten projekt přepracovat tak, aby to bylo spíš vícero rekvalifikačních kurzů, kde by bylo víc lidí. I když si myslím, že to není optimální. Pro ty ženy je tohle ideální. Tady se sejdou stejné ženy se stejnými problémy. Děti je hodně spojují. Vznikají tady kamarádství, popovídají si. Ony jsou pořád mezi domovem a nějakými kroužky a pořád s dětmi. Potřebují nějaký sociální kontakt,“ podotýká Jiřina Chodounská. Návrat na trh práce po rodičovské dovolené, kdy žena ztratila kontakt nejen se svým zaměstnavatelem, ale se světem placené práce jako takové, přece jen obvykle není otázkou několika týdnů. I zde platí, že kvalita by měla mít přednost před kvantitou.

 

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.