feminismus.czČlánky › Rovné příležitosti v Kostarice: feminismus, občanská společnost a občanská reprezentace

Rovné příležitosti v Kostarice: feminismus, občanská společnost a občanská reprezentace

15. únor 2006  | Redakce F.cz
Gender Studies Vás zve na přednášku Miluš Kotišové: Rovné příležitosti v Kostarice: feminismus, občanská společnost a občanská reprezentace. Přednáška se zaměří na úžasnou sociodiverzitu a síť programů a politik rovných příležitostí této malé středoamerické země (politik formálních i neformálních - v mnohém inspirativních a novátorských) a bude se konat Ve čtvrtek 16. února 2006 od 18. hodiny v knihovně Gender Studies. Miluš Kotišová - překladatelka, redaktorka www.hlidacifena.cz a zakladatelka Knihovny rozvojových a mírových studií v Nepomuku strávila v Kostarice pět měsíců soukromého výzkumu.
Miluš Kotišová - překladatelka, redaktorka www.hlidacifena.cz a zakladatelka Knihovny rozvojových a mírových studií v Nepomuku strávila v Kostarice pět měsíců soukromého výzkumu.

Přednáška se zaměří na úžasnou sociodiverzitu a síť programů a politik rovných příležitostí této malé středoamerické země (politik formálních i neformálních - v mnohém inspirativních a novátorských).

Kostarika je na jedné straně rozvojová země s relativně vysokým procentem chudoby (ca. 20%) a zhruba ještě 5% negramotností, na druhé straně země se silně zažitým imperativem trvalého vzdělávání a s propracovanými vzdělávacími programy (je zde zhruba 12% vysokoškolsky vzdělaných lidí, tedy jako v naší zemi!) a s poměrně vibrující občanskou společností.

Jaké faktory vytvořily a vytvářejí celkově příznivé podhoubí pro systematické, ucelené řešení nerovnosti postavení žen a mužů napříč celou společností?

Jedním z důležitých momentů v historii (i v historii politiky rovných příležitostí) této latinskoamerické země je ústavní zrušení stálé armády v roce 1948 a využití zdrojů v jiných potřebných oblastech, především v zmíněné oblasti vzdělávání, oblasti ochrany životního prostředí a artikulaci strategii trvale udržitelného života, zdravotnictví, v sociálních programech...

Několik údajů pro příklad: Kostarika má v současnosti 21 poslankyň ve Sněmovně (z celkem 56 poslanců). Dvě ženy stojí také v čele dvou ze tří nejsilnějších politických stran. Po třech letech diskusí vznikla v roce 2005 feministická strana Nueva Liga feminista (www.nuevaligafeminista.blogspot.com), která má reálné šance na získání 1-2 míst v Parlamentu. Kromě ministryně ve vládě pro otázky ženské v zemi existuje autonomní institut INAMU, který již řadu let financuje a podporuje programy genderového vzdělávání a výzkumů. Výčet zde však zdaleka nekončí...

Ve čtvrtek 16. února 2006 od 18. hodiny. Knihovna Gender Studies, Gorazdova 20, Praha 2.

Místo si můžete rezervovat na: 224 915 666, gender.office@ecn.cz
Místa jsou rezervována do 18 hod.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.