feminismus.czČlánky › Slyšení v Evropském parlamentu: Sexuální a reprodukční práva v Evropě

Slyšení v Evropském parlamentu: Sexuální a reprodukční práva v Evropě

12. červenec 2006  | Astra News
6. února tohoto roku se v Evropském parlamentu konalo slyšení na téma reprodukčních práv, kterého se zúčastnilo na 130 reprezentantů z Evropské komise, Světové zdravotnické organizace, agentur, nadací, médií a občanské společnosti. Jednou z pořádajících organizací byla ASTRA. Hlavním cílem setkání bylo upozornit na důležitost reprodukčních a sexuálních práv a závazky v této oblasti se zvláštním důrazem na oblast střední a východní Evropy.
6. února tohoto roku se v Evropském parlamentu konalo slyšení na téma reprodukčních práv, kterého se zúčastnilo na 130 reprezentantů z Evropské komise, Světové zdravotnické organizace, agentur, nadací, médií a občanské společnosti. Jednou z pořádajících organizací byla ASTRA. Hlavním cílem setkání bylo upozornit na důležitost reprodukčních a sexuálních práv a závazky v této oblasti se zvláštním důrazem na oblast střední a východní Evropy. Mluvčí z organizace ASTRA obhajovali implementaci mezinárodně respektovaných a akceptovaných standardů reprodukčních a sexuálních práv v EU a upozornili na rostoucí pokusy o restrikci v této sféře. Mluvčí rovněž upozornili na to, že rovnosti žen a mužů nebude dosaženo, pokud ženy nebudou moci kontrolovat svá reprodukční a sociální práva. Právě to je důvodem, proč by tyto otázky měly být jednou z důležitých součástí agendy EU.

Doporučení, která zazněla na slyšení v Evropském parlamentu a Evropské komisi:
- implementace doporučení ze Zprávy o sexuálním a reprodukčním zdraví a právech (Report on Sexual and Reproductive Health and Rights - 2002)
- aktivní využívání právních nástrojů týkajících se sexuálních a reprodukčních práv (jako např. Charta základních lidských práv a svobod, direktivy EU vztahující se k genderové rovnosti, evropské smlouvy apod.)
- roční reporty o lidských právech by měly obsahovat zprávy o sexuálním a reprodukčním zdraví a právech.

Zdroj: www.astra.org.pl

Zdroj: zpravodaj Reprodukční práva - červen 06, zpravodaj je podpořen Slovak-Czech Women´s Fund.

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.