feminismus.czČlánky › „Souvislosti proměn pracovního trhu a soukromého, rodinného a partnerského života v ČR“

„Souvislosti proměn pracovního trhu a soukromého, rodinného a partnerského života v ČR“

Gender a sociologie, Sociologický ústav AV ČR hledá studentky a studenty (nejlépe magisterského cyklu) sociologie, kteří/které by měli/y zájem podílet se na výzkumném projektu „Souvislosti proměn pracovního trhu a soukromého, rodinného a partnerského života v ČR“ řešeném v oddělení Gender & sociologie Sociologického ústavu AV ČR. Spolupráce bude spočívat v samostatném realizování jedné z deseti kvalitativních sond projektu.

Hledáme studentky a studenty (nejlépe magisterského cyklu) sociologie, kteří/které by měli/y zájem podílet se na výzkumném projektu

„Souvislosti proměn pracovního trhu a soukromého, rodinného a partnerského života v ČR“ řešeném v oddělení Gender & sociologie Sociologického ústavu AV ČR.

Vaše spolupráce bude spočívat v samostatném realizování jedné z deseti kvalitativních sond projektu.

Vaším úkolem bude ve spolupráci s výzkumným týmem projektu:

  • určit zkoumaný soubor populace, vybrat vzorek
  • připravit a provést polostandardizované rozhovory (15-20 v rámci jedné sondy) či se podílet na přípravě a realizaci focus groups
  • analyzovat získaný kvalitativní materiál
  • připravit sociologickou studii na základě výsledků sondy

Předmětem sondy by měla být specifická skupina či segment společnosti, ve které lze očekávat významné dopady proměn pracovního trhu po roce 1989 na soukromý, rodinný a partnerský život. Může být definována na základě profesního i soukromého kritéria (například prodavači a prodavačky v supermarketech; obchodní cestující, dealeři, pojišťovací agenti; pomocníci a pomocnice v domácnosti; lidé s velkou prostorovou mobilitou, jejichž zaměstnání vyžaduje neustálé cestování, rodiče s více dětmi, lidé starší 55 let, lidé se základním vzděláním, atp.).

Cílem výzkumu je odhalit, jak situace na pracovním trhu ovlivňuje způsoby, jakými si individua organizují svůj soukromý život, a zároveň jak formy rodinného a partnerského života jedinců zpětně ovlivňují jejich postavení na pracovním trhu.

Zájemci by měli mít znalost (absolvované přednášky/semináře):

  • kvalitní metodologie sociologického výzkumu
  • genderových studií
  • sociologie rodiny

Předpokládáme, že práce na výzkumu se stane základem Vaší diplomové či semestrální práce anebo samostatné publikace.

Za samostatné provedení výzkumu je stanovena finanční odměna. Přepis rozhovorů zajistíme.

 

Zájemci a zájemkyně, obraťte se prosím pro další informace na:

oddělení Gender a sociologie, Sociologický ústav AV ČR

Jilská 1, Praha 1

tel: 222 220 924

e-mail: radka.dudova@soc.cas.cz

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.