feminismus.czČlánky › Španělsko a Rumunsko: vysoké počty interrupcí

Španělsko a Rumunsko: vysoké počty interrupcí

10. únor 2006  | Linda Sokačová
Podle statistik Evropské unie podstoupí průměrná rumunská žena nejméně tři interrupce. Rumunské organizace poskytující poradenství v oblasti antikoncepce dodávají, že skutečný počet interrupcí dokonce převyšuje čísla uvedená v oficiálních statistikách. Někteří lékaři říkají, že se ve své praxi setkali se ženami, které absolvovaly dvacet nebo třicet umělých přerušení těhotenství.

Rumunsko – země s nejvyšším počtem interrupcí v Evropě

Podle statistik Evropské unie podstoupí průměrná rumunská žena nejméně tři interrupce. Rumunské organizace poskytující poradenství v oblasti antikoncepce dodávají, že skutečný počet interrupcí dokonce převyšuje čísla uvedená v oficiálních statistikách. Někteří lékaři říkají, že se ve své praxi setkali se ženami, které absolvovaly dvacet nebo třicet umělých přerušení těhotenství. Většina Rumunek, především těch starších 30 let, nemá dostatečné informace o moderních antikoncepčních metodách, i když vládní i nevládní organizace se snaží veřejné povědomí o těchto prostředcích zvýšit. Vláda např. poskytuje zdarma hormonální antikoncepci mladým dívkám a sexuální výchovu.

Španělsko – dvojnásobný počet interrupcí

Ve Španělsku se v posledním desetiletí počet interrupcí téměř zdvojnásobil. Podle španělského ministerstva zdravotnictví podstoupilo v roce 2004 interrupci 85 000 žen (z toho 15% - náctiletých), v roce 1995 to bylo pouze 49 000 žen. Někteří demografové přičítají nárůst interrupcí mezi ženami ve věkové skupině 20 – 29 let (která je obeznámena s antikoncepčními prostředky) především nejistým ekonomickým podmínkám. Pracující ženy tvoří většinu zaměstnaných na dobu určitou a velká část z nich čeká s rozhodnutím porodit dítě na dobu, kdy budou mít stálou práci. Situaci ztěžuje také pracovní doba, která končí v pozdních večerních hodinách a která znemožňuje slaďování rodinného a pracovního života.

Podle zpravodaje Astra bulletin 1/06 zpracovala Linda Sokačová.

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.