feminismus.czČlánky › Španělsku vládnou ženy

Španělsku vládnou ženy

15. duben 2008  | Pavla Frýdlová
Poprvé převažují ve španělském vládním kabinetě ženy nad muži: 9 žen a 8 mužů, včetně staronového ministerského předsedy. A vůbec poprvé je v čele ministerstva obrany žena – 37 letá Carme Chacón, která v předchozím Zapaterově kabinetu řídila ministerstvo pro výstavbu. Většina novinářů si nemohla odpustit překvapenou a udivenou poznámku o jejím pokročilém těhotenství, aniž by se zmínili o tom, že se sama charakterizuje jako pacifistka.
Poprvé převažují ve španělském vládním kabinetě ženy nad muži: 9 žen a 8 mužů, včetně staronového ministerského předsedy. A vůbec poprvé je v čele ministerstva obrany žena – 37 letá Carme Chacón, která v předchozím Zapaterově kabinetu řídila ministerstvo pro výstavbu. Většina novinářů si nemohla odpustit překvapenou a udivenou poznámku o jejím pokročilém těhotenství, aniž by se zmínili o tom, že se sama charakterizuje jako pacifistka. Sám předseda vlády pokládá její brzký nástup na mateřskou dovolenou za zcela normální, stejně jako musí svou práci a mateřství slaďovat miliony Španělek. „Chacén je nejlepším příkladem toho, jak se mateřství a práce nemusí vylučovat“, nechaly se slyšet Španělky, zatímco některé vojenské spolky kritizovaly její uvedení do funkce jako provokaci a zneuctění armády.

„Ženy k moci“ je jeden z hlavních cílů reforem druhého funkčního období sociálního demokrata José Luise Rodrígueze Zapatera, který se rád označuje za feministu. Od začátku své vlády se snažil zásadně změnit dosavadní nízké zastoupení žen u moci a nyní toho chce dosáhnout ještě radikálněji, i s pomocí nového ministerstva pro rovnost. Do jeho čela jmenoval nejmladší španělskou ministryni v historii, 31 letou ekonomku Bibianu Aido. Jejím úkolem bude bojovat s diskriminací žen na trhu práce, stejně tak jako se sexuálním násilím.

Další ministerstva vedená ženami: bytová výstavba, životní prostředí a zemědělství, školství a sociální věci, věda, doprava, veřejná správa.
www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.