feminismus.czČlánky › Strana Rovnost šancí je proti „Výměně manželek“

Strana Rovnost šancí je proti „Výměně manželek“

16. zaří 2005  | Z.Kopková
Strana Rovnost šancí jako organizace chránící lidská práva žen rozhodně protestuje proti nové reality show televize Nova s názvem „Výměna manželek“. Tento pořad je nevyvážený, protože „předmětem“ výměny jsou zde pouze manželky a nikoli manželé, což podtrhuje vnímání nerovného postavení ženy jako takové.

Praha 15. září 2005


Vážené dámy, vážení pánové,
jako organizace chránící lidská práva žen rozhodně protestujeme proti nové reality show televize Nova s názvem „Výměna manželek“. Tento pořad je podle našeho názoru nevyvážený, protože „předmětem“ výměny jsou zde pouze manželky a nikoli manželé, což podtrhuje vnímání nerovného postavení ženy jako takové.

Celá koncepce pořadu je z etického hlediska velmi pochybná. Ženu lze sice na jedné straně vyměnit jako kus nábytku, na straně druhé je však pouze ona volána k odpovědnosti za stav domácnosti. V divácích se tak upevňuje tradiční patriarchální stereotyp, že péče o domácnost a s ní související domácí práce jsou především záležitostí ženy, zatímco privilegovaný muž pouze dohlíží na to, jak své „povinnosti“ plní, popř. se k její činnosti kriticky vyjadřuje.

Prostředí, ve kterém se protagonisté pohybují, je přirozené pouze pro muže případně ostatní členy jeho rodiny, žena je naopak vytržena nejen ze svého rodinného, ale i pracovního prostředí, neboť z důvodu značné vzdálenosti mezi oběma rodinami se automaticky předpokládá, že minimálně po dobu 10 dnů nebude zapojena do pracovního procesu. Ačkoli je tedy u nás téměř největší zaměstnanost žen v Evropě, žena není zobrazována jako ekonomicky nezávislá, samostatná a tudíž rovnocenná partnerka muže, nýbrž tradičně jako „sloužící“ hospodyně - otrokyně. Na tomto faktu nemění nic skutečnost, že může podle scénáře navrhnout po pěti dnech změny a tudíž zdánlivě zvrátit situaci ve svůj prospěch. Stále je to totiž ona, na kom leží hlavní břemeno organizace domácnosti, zatímco muž sklízí pouze plody její práce a může se na rozdíl od ní věnovat své pracovní kariéře. Pořad tímto naprosto popírá principy rovnoprávnosti, které by měly být základem každé demokratické společnosti!

Z výše uvedených důvodů jsme přesvědčeny, že tato reality show zdůrazňuje vulgárně-patriarchální pojetí ženy jako pečovatelky o „rodinný krb“ a domácí komfort svého mužského protějšku, a zhoršuje i tak velmi špatné postavení žen v naší společnosti. Žádáme proto Radu pro rozhlasové a televizní vysílání jako orgánu pro dozor nad vyvážeností jednotlivých programů, aby zabránila manipulaci diváků těmito diskriminujícími a brutálně navádějícími pořady.

Za Stranu Rovnost šancí:
Z. Ulmannová
D. Samková
Z. Kopková
E. Kabešová
M. Kňávová
M. Strossová

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.