feminismus.czČlánky › Studentská konference v České Skalici

Studentská konference v České Skalici

11. srpen 2005  | Redakce F.cz
Studentská konference v České Skalici
Centrum genderových studií FF UK ve spolupráci s Muzeem Boženy Němcové v České Skalici spolupořádají studentskou konferenci inspirovanou 150. výročím prvního vydání Babičky. Datem konání konference je 9. 9. 2005, místem konání Česká Skalice. Studentské jednání konference bude navazovat na dvoudenní konferenci o životě a díle Boženy Němcové, která proběhne v České Skalici 7. – 8. 9. 2005: může rozvinout její témata, přispět novými, případně vést s již představenými příspěvky dialog.
Centrum genderových studií FF UK ve spolupráci s Muzeem Boženy Němcové v České Skalici spolupořádají studentskou konferenci inspirovanou 150. výročím prvního vydání Babičky.
Datem konání konference je 9. 9. 2005, místem konání Česká Skalice. Studentské jednání konference bude bezprostředně navazovat na dvoudenní konferenci Božena Němcová: život – dílo – doba, která proběhne v České Skalici 7. – 8. 9. 2005: může rozvinout její témata, přispět novými, případně vést s již představenými příspěvky dialog.

Některé z otázek, které inspirují studentské přípěvky jsou:

  • Má smysl hledat gender žití, tvorby BN; gender jejich české i evropské doby a institucí či dob následných, které BN transponovaly jako své „kulturní dědictví“?
  • Existuje gender uměleckých, nejen literárních obrazů a jejich jazyka, se vztahem k BN?
  • Jaký je či může být gender (literárně) historických reflexí, interpretací a mytizací BN?

Na závěr jednání bude promítnut film They Červenkové Babička z roku 1921 – první filmová verze tohoto díla, překvapivá svým experimentálním přístupem. Nenechte si ujít tuto mimořádnou příležitost poznat, jak živé je dílo Boženy Němcové ve studentském uvažování na vysokých školách. Když se rozhodnete, jistě nebude obtížné prodloužit si pobyt ve Vašem hotelu či penzionu a strávit v kraji Boženy Němcové ještě jeden příjemný den! Budeme také rády, když budete o studentském jednání informovat své kolegy a kolegyně a zvláště studenty a studentky a studenty! Přihlášení (pro ještě neregistrované) je možné na adrese ucty@bozenanemcova.cz.

Program studentské konference:

Jana Nahodilová (School of Slavonic and East European Studies, UCL, Londýn)
Aspekty genderu v Babičce očima mladé generace

Vendula Štěpánková a Jana Virágová (FF MU Brno/Ústav religionistiky FF MU)
(Bo)ŽENA, která předstihla dobu, ač měla jen kurz ručních prací

Mgr. MarekKrejčí (UDU FF UK)
Dál bloudí paní lesem Agónie. Poznámky na okraji souvztažnosti obrazu a textu Babičky Boženy Němcové

Mgr. Dana Nývltová (FF UK Praha)
Stopování spisovatelské tradice - Marie Majerová a Božena Němcová?

Mgr. Tereza Riedlbauchová (FF UK Praha)
Čtyři doby Boženy Němcové a Terézy Novákové

Mgr. Lubomír Sůva (PGS, FF MU Brno)
Tři pohádky - existenciální-psychologická analýza pohádek O perníkové chaloupce, Princ Bajaja a O Marišce

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.