feminismus.czČlánky › „Svět potřebuje vědu a věda potřebuje ženy“ aneb Stipendia L’Oréal pro ženy ve vědě předána

„Svět potřebuje vědu a věda potřebuje ženy“ aneb Stipendia L’Oréal pro ženy ve vědě předána

2. únor 2008  | Alena Králíková
„Svět potřebuje vědu a věda potřebuje ženy“ aneb Stipendia L’Oréal pro ženy ve vědě předána
22. ledna 2008 byla v národním stipendijním programu mezinárodního projektu podpory žen pracujících ve vědě For Women in Science předána již podruhé Stipendia L‘Oréal ČR pro ženy ve vědě. Oceněnými stipendistkami se staly: Doc. MUDr. Marta Kalousová, Ph.D., která pracuje v Ústavu klinické biochemie a laboratorní diagnostiky 1. Lékařské fakulty UK; Mgr. Jana Roithová, Ph.D. působící na Katedře organické a jaderné chemie na Přírodovědecké fakultě UK a Petra Šauli, Ph.D. z Oddělení aeronomie v Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR.

22. ledna 2008 byla v národním stipendijním programu mezinárodního projektu podpory žen pracujících ve vědě For Women in Science předána již podruhé Stipendia L‘Oréal ČR pro ženy ve vědě.

Oceněnými stipendistkami se staly:

Doc. MUDr. Marta Kalousová, Ph.D., která pracuje v Ústavu klinické biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK a VFN v Praze. Ocenění se jí dostalo za odbornou práci na téma netradičních markerů onemocnění srdce a cév u pacientů se selháním ledvin léčených hemodialýzou. Ve svém projektu plánuje zavedení nových molekulárně biologických a biochemických metod, studium dalších markerů a hodnocení jejich významu v prognóze nemocných.

Mgr. Jana Roithová, Ph.D., která působí na Katedře organické a jaderné chemie na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Projekt, s nímž uspěla, se soustředí na experimentální studium reakcí různě velikých uhlovodíkových dikationtů s methanem v provázanosti na mezinárodní kosmickou misi na Titan, měsíc Saturnu (mission Cassini-Huygens). Předpokládá se, že podmínky na Titanu a složení jeho atmosféry by se mohly do určité míry podobat podmínkám na Zemi před vznikem života a právě jedním z prvních výsledků mise bylo spektrum ukazující složení ionosféry Titanu, které prokázalo zastoupení širokého spektra uhlovodíků.

Třetí oceněnou je RNDr. Petra Šauli, Ph.D.,  působící v Oddělení aeronomie v Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR. Cílem jejího projektu je popsat prostorový a časový charakter chování  ionosféry ve středních šířkách. Motivací tohoto projektu je stálá potřeba ionosférické předpovědi. Detailní znalost vlastností ionosférických charakteristik zlepší předpověditelnost chování systému v daném časovém rozsahu.

Večer proběhl – podobně jako v loňském roce – za účasti předsedy Akademie věd ČR prof. RNDr. Václava Pačese, DrSc., Ing. Pavla Škody, vedoucího tajemníka České komise pro UNESCO, a generálního ředitele společnosti L‘Oréal Česká republika Jean-Charlese Bondyho.

Předsedkyně odborné poroty prof. RNDr. Helena Illnerová, CSc. ocenila všech 26 přihlášených vědeckých prací mladých badatelek, z nichž některé byly dle mínění porotců na opravdu špičkové světové úrovni.

For Women in Science, projekt podporovaný UNESCO, je konkrétním závazkem společnosti L‘Oréal prosazovat ženy ve vědeckém výzkumu a podílet se na vytváření nových vědeckých profesionálních drah žen po celém světě.

Další informace k mezinárodnímu programu jsou dostupné na www.forwomeninscience.org, informace k českému ocenění jsou na www.prozenyvevede.cz.

 

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.