feminismus.czČlánky › Tisková zpráva - Mluvme o „tom“…

Tisková zpráva - Mluvme o „tom“…

Tisková zpráva - Mluvme o „tom“…
Organizace sdružené v České ženské lobby, neformální platformě, která je členskou platformou European Women’s Lobby (www.womenlobby.org), zahájily v srpnu loňského roku projekt nazvaný „Mluvme o tom“. Jeho cílem je zvýšit informovanost odborné i laické veřejnosti o problematice prostituce a obchodu s lidmi v České republice a podnítit veřejnou diskusi na toto téma. V době zahájení projektu probíhalo v parlamentu ČR projednávání nového zákona o regulaci prostituce. Projektový tým se proto rozhodl uspořádat semináře, na kterých se mohli setkat a společně diskutovat představitelé neziskových organizací, poslanci a poslankyně Parlamentu ČR, zástupci médií a veřejnosti.
Tisková zpráva

Organizace sdružené v České ženské lobby, neformální platformě, která je členskou platformou European Women’s Lobby (www.womenlobby.org), zahájily v srpnu loňského roku projekt nazvaný „Mluvme o tom“. Jeho cílem je zvýšit informovanost odborné i laické veřejnosti o problematice prostituce a obchodu s lidmi v České republice a podnítit veřejnou diskusi na toto téma.

V době zahájení projektu probíhalo v parlamentu ČR projednávání nového zákona o regulaci prostituce. Projektový tým se proto rozhodl uspořádat semináře, na kterých se mohli setkat a společně diskutovat představitelé neziskových organizací, poslanci a poslankyně Parlamentu ČR, zástupci médií a veřejnosti.

První ze dvou seminářů proběhl formou workshopu v prostorách Woodrow Wilson Center 26. října a jeho hlavní náplň tvořila panelová diskuse na téma „Má česká veřejnost dostatek informací o problematice prostituce a obchodu s lidmi?“. Účastníci a účastnice panelu se mj. shodli na tom, že tomuto tématu se česká média věnují jen velmi okrajově a široká veřejnost v důsledku nedostatku informací tak často na osoby v sexbyznysu a osoby obchodované nahlíží stereotypním způsobem.

Druhý seminář, nad jehož konáním převzal záštitu ministr vnitra František Bublan a předsedkyně Rady vlády pro rovné příležitosti Anna Čurdová, se konal následující den, 27. října 2005, v Poslanecké sněmovně ČR. Jednotlivé příspěvky přednesli zástupci a zástupkyně neziskových organizací, státní správy a lékařské komory.
Šlo o následující témata: nástin prostituční scény v ČR, zdravotní rizika prostituce, specifika sociální práce s obchodovanými osobami, návrh zákona o regulaci prostituce, profil obchodovaných osob a osob v sexbyznysu, aktuální model spolupráce odboru prevence kriminality MVČR a neziskového sektoru v řešení otázky prostituce a obchodu s lidmi.

V současnosti probíhá mediální část projektu, kdy projektový tým jedná s řadou českých médií o možnosti prezentovat jejich prostřednictvím dané téma širší veřejnosti.
Na duben 2006 je pak naplánováno uspořádání semináře „Vztah migrace a azylové politiky ČR k problematice prostituce a obchodu s lidmi“. Seminář bude opět určen zástupcům neziskových organizací, státní správy, médií i široké veřejnosti. Následovat bude příprava informačních materiálů určených potenciálním uživatelům sexuálních služeb. Materiály budou případné zákazníky seznamovat se skutečností, že v sexbyznysu dochází i k nedobrovolnému vykonávání této práce a budou dále obsahovat kontakty na organizace pomáhající týraným a zneužívaným ženám a obětem obchodu s lidmi.

Česká ženská lobby: Česká katolická charita, Gender Studies, Hnutí za aktivní mateřství, Aperio, Sorooptimist International – Pražský klub, Český svaz žen, Unie katolických žen, Asociace podnikatelek a manažerek ČR, Manushe, Rosa, Český helsinský výbor.
www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.