feminismus.czČlánky › Tiskové prohlášení UNIPA - Unie porodních asistentek

Tiskové prohlášení UNIPA - Unie porodních asistentek

25. říjen 2006  | Dagmar Suchá, prezidentka UNIPA
Porody v domácnosti jsou v pojetí současné medicíny nedoporučitelné, jejich důsledkem by mohlo být zhoršení výsledků perinatální péče na úroveň méně rozvinutých zemí. Česká republika by tak ztratila kredit státu s vynikajícími perinatologickými výsledky  srovnatelnými s nejvyspělejšími zeměmi světa.

Motto:
Porody v domácnosti jsou v pojetí současné medicíny nedoporučitelné, jejich důsledkem by mohlo být zhoršení výsledků perinatální péče na úroveň méně rozvinutých zemí. Česká republika by tak ztratila kredit státu s vynikajícími perinatologickými výsledky  srovnatelnými s nejvyspělejšími zeměmi světa.

Z tiskové zprávy vydané FTN Krč dne 24. října 2006

Dne 24. října odstartovala mediální vlna zaměřená na varování veřejnosti proti porodům doma (TK FTN Krč, Sama doma, Dobré ráno z Prahy, Regina).
Ve výše uvedeném mottu je jako jediný důvod proti porodům doma uvedeno zhoršení perinatologických výsledků a pád kreditu ČR. Vytrhnout jako jediné kritérium kvality péče jedno číslo je zavádějící. Již tyto statistiky se dají zpochybnit a lékařská veřejnost ví, že např. slaďováním mezinárodních definic živě a mrtvě narozených dětí se bude toto číslo v budoucnu zhoršovat i v případě, že by se porody doma zakázaly. ČR používá při tvorbě statistik měkčí definice, které se jistou měrou podílejí na nízké hodnotě.
V ČR vůbec není systematicky sledována pohoda matek a dětí (jak definuje zdraví WHO – Světová zdravotnická organizace). Nejsou zjišťována další kritéria kvality péče v porodnictví – podchycování a prevence laktačních psychóz a traumat po porodu, problémy spojené s intenzivním plošným diagnostickým testováním, nedostatkem soukromí a neomluvitelně rutinně prováděnými praktikami, které nerespektují fyziologii porodu - monitor, ultrazvuk, umělé protrhávání vaku blan, podávání oxytocinu, poloha vleže místo vertikální, zdravotníkem řízené tlačení, nástřihy hráze u každé druhé české rodičky, podávání metylergometrinu, oddělování dětí od matek na úvodní 2 hodiny „prohřátí dítěte“ apod. Tyto mají škodlivý – iatrogenní – dopad na zdraví matek i dětí a to jak na fyzické, tak psychické. Nastávající rodičovská generace si velmi dobře uvědomuje stav českého zdravotnictví. Kromě výše zmíněných specifických problémů působí i obecné nešvary jako nadřazenost personálu, nekomunikativnost, rutina v poskytování péče apod. Tyto ostře kontrastují s tak osobním prožitkem, jako je porod.

Ke skutečnosti porodů doma chceme uvést:

1) UNIPA ani její členky neusilují o návrat porodů domů. Víme, že porody doma nejsou pro každou rodičku, ale patří do spektra legální volby ženy, což je třeba respektovat. Rozhodně však nechceme před tímto fenoménem zavírat oči nebo se dokonce připojit k zastrašování rodiček.
2) Fyziologický neboli normální porod je definován několika způsoby – například WHO, RCM – Royal College of Midwives, a je předmětem práce porodních asistentek dle vyhlášky MZ ČR 424/2004 Sb.
3) Porodní asistentka je oprávněna poskytovat mj. i péči při porodu doma, pokud jde o porod fyziologický.
4) Pro porod doma a vůbec výkon profese porodní asistentky neexistují dosud v ČR žádné standardy. Příslušný  odbor MZ ČR nijakým způsobem tvorbu standardů nepodporuje, ačkoliv byl k tomu opakovaně porodními asistentkami vyzýván.
5) Porody doma EXISTUJÍ. Neexistují ale statistiky českých porodů doma – odhad za rok 2005 je 300-350 porodů ročně a číslo rok od roku stoupá! Český stát nezajímají ženy, které rodí doma, nezajímá ho jejich zdravotní stav, nezajímají ho ani důvody této volby.
6) Místo porodu si může žena svobodně zvolit, je to její právo.
7) Ženy podstupující plánovaný porod doma jsou vzdělané, některé z nich jsou zdravotnice, některé dokonce i lékařky! Na porod doma se pečlivě připravují. Přestože si hradí zdravotní pojištění, porod doma si musejí hradit z vlastní kapsy.
8) Studie vesměs potvrzují dobré výsledky u mimoklinických porodů: viz příloha, nikoliv opačně, jak tvrdí lékaři (Sama doma, ČT1, 24.10).

Silovým zastrašováním veřejnosti a dehonestací soukromých porodních asistentek problém nezmizí. Je třeba ho řešit a to minimálně čtyřmi cestami:
• tvorbou standardů a změnou úhrady péče PA pojišťovnami
• dalším vzděláním porodních asistentek
• zlepšenou (tj. objektivní) informovaností žen i zdravotníků o problematice
• sledováním a statistikou porodů doma


POROD DOMA NENÍ TŘEBA BAGATELIZOVAT ANI DÉMONIZOVAT. 
POROD DOMA JE TŘEBA PROSTĚ RESPEKTOVAT!

Pro další informace, obrazový materiál či rozhovory kontaktujte prezidentku UNIPA, Dagmar Suchou, 603 813 005, nebo viceprezidentu UNIPA, Ivanu Königsmarkovou, 602 816 081, společný e-mail unipa@unipa.cz . S aktivitami a cíli UNIPA se můžete seznámit na www.unipa.cz



Některé studie výsledků porodů doma


Kenneth C Johnson and Betty-Anne Daviss, Outcomes of planned home births with certified professional midwives: large prospective study in North America, BMJ, Jun 2005; 330: 1416 ; doi:10.1136/bmj.330.7505.1416

Perinatal death associated with planned home birth in Australia: population based study, BMJ 1999;318: 605...KC

Daviss BA. Outcomes of planned home births in Washington State: 1989, British Medical Journal BMJ, Nov 1996; 313. There are three good articles with statistics.

 

Seznam informačních zdrojů pro orientaci (anglicky)

 
http://www.homebirth.org.uk/homebirthindex.htm - seznam více než 40 studií, které hovoří ve prospěch domácích porodů  včetně komentářů ohledně metodologie tvorby

www.aims.org.uk – mnoho materiálů o fyziologickém porodu

http://bmj.bmjjournals.com – British Medical Journal – stačí zadat do vyhledávání např. „homebirth“

http://quag.de/content/english.html - statistiky mimoklinických porodů v Německu (více informací v němčině) – perinatální mortalita při 9 382 mimoklinických porodech za rok 2002 činila 0.2%

http://www.nmc-uk.org/aArticle.aspx?ArticleID=1970 – směrnice britských porodních asistentek pro provádění porodů doma

 

 

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.