feminismus.czČlánky › Týdeník Profit odhaluje, proč je tak málo podnikatelek. A vyzývá je k reakci

Týdeník Profit odhaluje, proč je tak málo podnikatelek. A vyzývá je k reakci

Podnikatelky tvoří mezi všemi podnikateli sotva třetinu. Proč tomu tak je? Může za to patriarchální dominance ve společnosti, stereotypní dělení rolí, nedostatečné sebevědomí žen nebo slabá podpora státu? Redaktorka týdeníku Profit, Eva Marzini, přichází hned s několika vysvětleními.

Podnikatelky tvoří mezi všemi podnikateli sotva třetinu. Proč tomu tak je? Může za to patriarchální dominance ve společnosti, stereotypní dělení rolí, nedostatečné sebevědomí žen nebo slabá podpora státu? Redaktorka týdeníku Profit, Eva Marzini, přichází hned s několika vysvětleními.

Společenské stereotypy jako hlavní překážka

Text nazvaný "Mají to těžší než muži" je co do informační kvality a vyváženosti na vysoké úrovni. Autorka střídá zdroje z oblasti sociologie, výzkumu a praxe, přitom zjišťuje názory samotných podnikatelek. Informace propojuje se stávající legislativou a dalšími společenskými faktory, jenž postavení podnikatelek v tuzemském společenství bezesporu ovlivňují.

Ať už je to tradiční vnímání rolí, zejména že rodinné finance zajišťuje muž, zatímco žena se má starat o domácnost, nedůvěra veřejnosti k ženám podnikajícím v netradičních oborech, slabá sociální podpora státu, nepravidelné příjmy ... to všechno stojí za nízkým počtem podnikatelek.

Potvrzují to i údaje Českého statistického úřadu. V horizontu sedmi let se počet podnikatelek zvýšil pouze o necelých 23 tisíc, ze 179,4 tisíce v roce 1999 na 202,1 tisíc v roce 2006. Vloni přitom úřady evidovali 523 tisíc mužů-podnikatelů.

Jak autorka textu uvádí dále, podíl žen na celkovém počtu podnikatelů se liší ve všech zemích Evropské unie. V žádné z nich ale není tak nízký jako u nás. Například v sousedním Polsku nebo Rakousku tvoří ženy ze všech podnikajících lidí téměř polovinu.

Když vláda řekne STOP!

Vstup českých žen do byznysu bezesporu stěžuje i fenomén z poslední doby, a sice nedostatečný počet zařízení pro předškolní děti (jesle a školky), způsobený slabou porodností v předchozích letech. Rušení těchto institucí tak nejvíce pociťují silné ročníky ze 70. let, o jejichž děti se kvůli "babyboomu" nemá kdo starat.

Autorka navíc upozorňuje ještě na další nešvar současného legislativního systému, a to na matoucí pojmy při placení nemocenského pojištění, jež rozhoduje o tom, zda bude podnikatelce vyplacena peněžitá dávka v mateřství. Aby měla žena na tento příspěvek nárok, musela by si po předem danou dobu právě na nemocenskou přispívat. Tento poplatek není součástí záloh na sociální pojištění, nýbrž je placen zvlášť a především - dobrovolně.

Výraznou překážkou je pak vládní stopka programu na podporu ženského podnikání. Projekt, jenž se zaměřoval na finanční pomoc při zahájení podnikatelské činnosti, poradenství a organizaci různých konferencí a seminářů, na nichž si ženy vyměňovaly své zkušenosti a kde získávaly nové poznatky, vyhlašovalo Ministerstvo průmyslu a obchodu od roku 2004. Právě finanční podpora na podnikatelském začátku byla pro ženy důležitá. Eva Marzini zdůrazňuje, že "vládní krok ušetřit na ženách se jeví jako kontraproduktivní. Spíše to naznačuje, že aktivity žen se v naší společnosti tradičně opomíjejí."

Profit vyzývá podnikatelky: nenechte si zkušenosti z podnikání jen pro sebe!

Tímto textem zájem Profitu o úspěšné ženy nekončí - redakce totiž ve vydání z 13.8.2008 otiskla výzvu všem podnikatelkám. "Hlavní téma čísla tentokrát začínáme otázkou: Potřebují podnikatelky zvláštní podporu? Podle řady citovaných ohlasů mají ženy ztíženější podmínky a určitou formu podpory by uvítaly. Já osobně mám jiný názor: Pokud už má vláda pomáhat začínajícím podnikatelům, tak by se měla rozhodovat podle kvality a potenciálu jednotlivých projektů, ne jen podle pohlaví uchazeče." (Editorial šéfredaktora Petra Kučery).

A jaký je váš názor na postavení žen-podnikatelek? Také si myslíte, že nepotřebují státní podporu? Co podle vás podnikatelky nejvíce trápí? Proč podniká tak málo žen? Podělte se se svými zkušenostmi, sdělte redakci, čemu musí ženy v byznysu čelit. Příspěvky můžete zasílat na emailovou adresu marzini@profit.cz nebo kucera@profit.cz.

Výzva by rozhodně neměla zůstat bez povšimnutí, je to totiž jedna z možností, jak dostat na stránky ekonomického týdeníku více ženské tematiky. A spolu s tím způsob, jak zvýšit informovanost o úspěšných ženách v rámci tuzemského tisku a následně celé společnosti.

zdroje:
Marzini, Eva: "Mají to těžší než muži?" Profit, 13.8.2008, roč. 18, č. 33, s. 10
Marzini, Eva: "Ženám k podnikání chybí peníze", tamtéž, s. 20
Kučera, Petr: "Za vaše názory pošleme vstupenku", tamtéž, s. 3

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.