feminismus.czČlánky › Výbor pro prevenci domácího násilí Rady pro rovné příležitosti žen a mužů navrhne zavést do trestního zákona novou skutkovou podstatu trestného činu pronásledování (stalking)

Výbor pro prevenci domácího násilí Rady pro rovné příležitosti žen a mužů navrhne zavést do trestního zákona novou skutkovou podstatu trestného činu pronásledování (stalking)

Násilí na ženách, ať už k němu dochází ve veřejném životě či v rodině a soukromí, je nepřípustným porušováním lidských práv, práva na život a fyzickou a psychickou nedotknutelnost. Pod pojmem „násilí na ženách“ přitom Valné shromáždění OSN rozumí „činy schopné způsobit fyzické, sexuální nebo psychické poškození, ať již ve veřejném nebo soukromém životě“. Násilí na ženách se vyskytuje ve všech zemích a ve všech sociálních skupinách a má významný negativní dopad na zdraví ženy.

(Praha, 14. prosince 2007) Násilí na ženách, ať už k němu dochází ve veřejném životě či v rodině a soukromí,  je nepřípustným porušováním lidských práv, práva na život a fyzickou a psychickou nedotknutelnost. Pod pojmem „násilí na ženách“ přitom Valné shromáždění OSN rozumí „činy schopné způsobit fyzické, sexuální nebo psychické poškození, ať již ve veřejném nebo soukromém životě“. Násilí na ženách se vyskytuje ve všech zemích a ve všech sociálních skupinách a má významný negativní dopad na zdraví ženy. Genderová tisková agentura GITA uvádí, že 38 % žen v ČR zažilo alespoň jednu z forem násilí v partnerském vztahu.  S nástupem nových technologií se na scéně objevují i nové formy násilí na ženách jako špehování prostřednictvím internetu nebo digitální voyeurismus. Stát a jeho orgány mají povinnost zamezovat těmto násilným činům, vyšetřovat a trestat případy násilí na ženách o poskytovat ochranu obětem násilí.

Výbor pro prevenci domácího násilí si stanovil za cíl vytvořit národní strategii pro boj proti domácímu násilí a meziresortní koordinaci naplňování této strategie. Výbor bude sledovat statistickou evidenci  domácího násilí, efektivitu legislativních změn,  navrhovat potřebné  legislativní kroky, podporovat vzdělávání profesionálů, kteří přicházejí do styku s oběťmi násilí na ženách. Důležitým úkolem je vytvoření standardů poskytování pomoci a poradenství jak obětem domácího násilí včetně dětí – svědků tohoto násilí, tak i samotným násilníkům.  

Celospolečenská situace se především v případech násilí páchaného v domácnostech zlepšila, a to zejména díky novému způsobu řešení domácího násilí podle zákona č. 135/2006 Sb., který zakotvil oprávnění Policie ČR v podobě institutu vykázání.

Od 1. ledna 2007 je policie oprávněna, zjistí-li, že se v daném případě jedná o domácí násilí, násilnou osobu ze společného obydlí vykázat. V každém kraji byla zřízena intervenční centra. Nicméně odchodem násilných partnerů či rozvodem násilí často nekončí. Česká republika doposud nemá dostatečné legislativní a institucionální nástroje pro boj s dalšími formami násilí, především v podobě nebezpečného pronásledování (stalking) či neplacení výživného ze strany násilných partnerů po rozchodu. Výbor pro prevenci násilí na ženách bude usilovat o zaplnění této legislativní mezery a vypracuje Akční plán boje proti domácímu násilí. Členky a členové Výboru se shodli na záměru zavést do trestního zákona novou skutkovou podstatu trestného činu pronásledování (stalking).

Předsedkyní Výboru se stala Branislava Marvánová Vargová z občanského sdružení ROSA, která ve Výboru zastupuje Koalici organizací proti násilí na ženách. Místopředsedkyní byla členy a členkami zvolena Klára Laurenčíková z Ministerstva práce a sociálních věcí, místopředsedou Jan Potměšil ze Svazu měst a obcí.

Kontakty:
MUDr. Džamila Stehlíková
Ministryně vlády ČR
Tel.: 296153501
Gsm: 724207917
Email: stehlikova.dzamila@vlada.cz

BcA. Miroslav Koranda
Asistent ministryně vlády ČR
Tel.: 296153270
Gsm: 724550036
Email: koranda.miroslav@vlada.cz

 

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.