feminismus.czČlánky › Výroční konference WIDE pořádaná Karat Coalition 2.-3. června 2006 ve Varšavě

Výroční konference WIDE pořádaná Karat Coalition 2.-3. června 2006 ve Varšavě

3. červenec 2006  | Magdalena Hornová
Gender Studies, o.p.s. byla jako jedna ze zakladatelských organizací sítě Karat Coalition pozvána k účasti na varšavské konferenci konané na začátku června.
What „State“ are we in? Women’s lives, changing States, expanding Markets.

Gender Studies, o.p.s. byla jako jedna ze zakladatelských organizací sítě Karat Coalition pozvána k účasti na varšavské konferenci konané na začátku června.
What „State“ are we in? Women’s lives, changing States, expanding Markets.

Karat Coalition je regionálním sdružením organizací a jednotlivců, kteří se zabývají genderem, a sociální a ekonomickou spravedlností ve střední a východní Evropě. Monitoruje prosazování mezinárodních dohod a realizaci lobbyingových aktivit zaměřených na potřeby žen v regionu ve všech oblastech rozhodovacích procesů.

Cílem konference bylo upozornit na zásadní vliv ekonomického mainstreamu na životy žen na celém světě – tedy nejen v transformujících se ekonomikách, ale i ve stabilním politicko-ekonomickém prostředí.

Prostřednictvím sdílení zkušeností chtěla konference přispět k porozumění širokým perspektivám provázanosti sociálních, kulturních a ekonomických rozdílů vzhledem k dnešnímu rychle se vyvíjejícímu globálnímu světu a k dalšímu rozvoji alternativních strategií k dominantnímu globálnímu ekonomickému paradigmatu.

Hlavním tématem konference tedy bylo vytvoření prostoru pro výměnu názorů a kritické analýzy státních systémů a ekonomiky z pohledu žen žijících na Východě, Jihu nebo Severu planety.

Základní témata konference

Globalizace, neoliberalismus, makroekonomika a ženy

Globalizace přinesla přeměnu národních a mezinárodních, sociálních a ekonomických vztahů, které mají zásadní dopad na roli a moc státu. Makroekonomika a rozvoj politik v průběhu poslední dekády byly silně zkresleny vzhledem k posilujícím trhům a rozvíjejícím se ekonomickým procesům. „Washington Consensus“ předepsal ekonomické postupy privatizace, liberalizace, deregulace a finanční střízlivosti jako řešení mnohonásobných problémů.

V souvislosti s výše uvedeným si musíme zcela logicky položit otázku, jestli s sebou růst obchodu a ekonomický rozvoj přináší rychlejší vývoj a prosperitu. Obchod totiž není genderově neutrální a rozvojové indikátory nereflektují distribuci příjmů, které mají vliv na život žen, resp. společnosti jako celku.

Trialog

Sever, jih a východ

Vzrůstající vliv ekonomického neoliberalismu a ustupující role státu zajišťujícího živobytí ženám na Východě, Západě a Jihu jsou dále negativně ovlivňovány současnou globální politickou situací obnášející nárůst konzervativních sil a různé druhy fundamentalismu, jak náboženského, tak potlačujícího ženská práva a podněcujícího k sexualizaci ženského těla v reklamním, turistickém a zábavním průmyslu.

Konference

Výroční konference WIDE (Women in Development Europe) poskytla ženám z celého světa příležitost setkat se, sdílet zkušenosti, kriticky promýšlet alternativy, aktivně naslouchat i učit se od ostatních.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.