feminismus.czČlánky › Vyšla nová publikace "Antidiskriminace -pravdy a mýty o rovnosti"

Vyšla nová publikace "Antidiskriminace -pravdy a mýty o rovnosti"

Příručka stručně a jasně vysvětluje ideu rovnosti a antidiskriminace. Téma antidiskriminace je nyní velmi aktuální, neboť v pondělí 11.6. 2007 schválila Vláda ČR návrh antidiskriminačního zákona. Příručka však není analýzou antidiskriminačního zákona, ale snaží se vypořádat s jeho ideovými odpůrci. Jak vysvětluje Martina Štěpánková z Poradny pro občanství, omezuje se většinou hlavní argument pro přijetí zákona pouze na požadavek ze strany EU.
Poradna pro občanství/ občanská a lidská práva představila ve čtvrtek 21.6. 2007 na tiskové konferenci novou příručku "Antidiskriminace -- pravdy a mýty o rovnosti".

Příručka stručně a jasně vysvětluje ideu rovnosti a antidiskriminace. Téma antidiskriminace je nyní velmi aktuální, neboť v pondělí 11.6. 2007 schválila Vláda ČR návrh antidiskriminačního zákona. Příručka však není analýzou antidiskriminačního zákona, ale snaží se vypořádat s jeho ideovými odpůrci. Jak vysvětluje Martina Štěpánková z Poradny pro občanství, omezuje se většinou hlavní argument pro přijetí zákona pouze na požadavek ze strany EU. "Česká republika si dosud neprošla celospolečenskou diskusí spojenou s otázkami rovnosti- potřebujeme vůbec antidiskriminační zákon?, co je to vlastně rovnost?, jak omezuje požadavek rovnosti moji svobodu?", říká Štěpánková.

Český Antidiskriminační zákon komentovala Barbara Cohen, ředitelka Discrimination Law Association, která stála u jeho zrodu: " Stávající zákon bude zřejmě dostačující pro EU. Za mnohem důležitější pro jeho další rozvoj považuji ovšem to, jak bude fungovat antidiskriminační úřad." B. Cohen se zúčastnila navazujícího semináře Multikulturního centra Praha, na kterém se diskutovala role a možnosti neziskových organizací při obraně před diskriminačním jednání."Neziskové organizace by měly zdůrazňovat, že (Antidiskriminační) zákon není zákon o Romech, ale o nás všech", reagovala B. Cohen na výtky zástupců českých organizací, že veřejnost vidí v Antidiskriminačním zákonu jen ochranu Romů.

Příručka "Antidiskriminace -- pravdy a mýty o rovnosti" je určena poslancům, novinářům, ale i širší veřejnosti. Poradna ji bude využívat při lobbyingových aktivitách při prosazování antidiskriminačního zákona s cílem pozitivně ovlivňovat osoby odpovědné za přijímání této legislativy a poskytovat jim potřebné informace.

Poradna pro občanství je připravena zodpovídat dotazy médií k tématu diskriminace.
Další aktivity Poradny pro občanství v projektu Antidiskriminace- právní poradenství obětem: www.diskriminace.cz/dr-projekt_appo/.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.