feminismus.czČlánky › Výstava Aktivní otcovství aneb Když pečují tátové

Výstava Aktivní otcovství aneb Když pečují tátové

6. červen 2007  |  Nesehnutí
Rádi bychom Vás informovali o možnosti objednat si novou informační výstavu „Aktivní otcovství aneb Když pečují tátové“. Výstava je součástí aktivit na podporu větší angažovanosti otců v péči o děti v ČR. Tyto aktivity pořádá naše sdružení NESEHNUTÍ Brno ve spolupráci s organizací Gender Studies o.p.s. v rámci kampaně Ženská práva jsou lidská práva jako součást projektu Půl na půl – www.pulnapul.cz – rovné příležitosti žen a mužů, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem EU a státním rozpočtem ČR.

Výstava na deseti panelech zachycuje nejrůznější témata spojená s životy pečujících otců. Panely obsahují barevné i černobílé fotografie otců a dětí v situacích a rolích, ve kterých jsou lidé zvyklí vídat spíše ženy: muži přebalující miminka, krmící malé děti, utěšující, uspávající. Hrdé táty s kočárky a s láskou každodenně pečující o své děti.

Fotografie jsou doplněné citáty otců, kteří mají za sebou zkušenost z pobytu na rodičovské dovolené. Jednotlivé panely vždy mají specifické téma:
Otcovství, mateřství a genderové stereotypy; Dítě, muž a intimita; Otcovská dovolená; Mužská zkušenost s dítětem; Obětavý táta a krkavčí matka; Muži a péče o domácnost; Malá tajemství otců a dětí; Otec jako primární pečující osoba; Otcové ve veřejném prostoru; Hrdí tátové.
Autorem a autorkou fotografií jsou Radim Šašina a Zora Javorská. Mezi fotografovanými tatínky jsou mimo jiné herec Jan Dolanský či hudebník z brněnské skupiny Čanki-Šou David Synák.
Výstava ukazuje jaké to je, když se o děti starají jejich tátové, ale také upozorňuje na některé stereotypy a předsudky, se kterými se tito otcové, ale i jejich ženy-matky dětí, každodenně setkávají.

Výstava se skládá z deseti panelů vytištěných na bannerovém podkladu (tudíž je velmi skladná). Formát jednoho panelu je A0 (841×1189, na šířku). Panely se dají nejlépe zavěsit na stěnu, rozkládací panely či nalepit jako plakát. Jsou opatřeny lištami i závěsnými provázky.

Výstava byla zahájená v brněnské Knihovně Jiřího Mahena v dubnu 2007. Mezi další zastávky výstavy patří například Mateřské centrum v Tišnově, Technická Knihovna v Liberci, pražská ZOO či parlament ČR.
V případě vašeho zájmu o tuto výstavu je možné se domluvit i na formě jejího zahájení, která by byla co nejvhodnější pro vaše prostory a účely (beseda o otcovství, krátká přednáška, promítání krátkého dokumentu o otcích apod.).
Výstavu poskytujeme bezplatně. Požadujeme pouze uhrazení nákladů na přepravu a cestovného v případě naší participace na programu vašeho zahájení výstavy – vždy záleží na individuální domluvě

Pokud máte zájem o pořádání výstavy, kontaktujte nás na adrese: nesehnuti.otcove@gmail.com

Lukáš Sedláček – koordinátor aktivit na podporu aktivního otcovství
tel: 732 175 338

NESEHNUTÍ Brno (Nezávislé sociálně ekologické hnutí)
tř. Kpt. Jaroše 31, BRNO  602 00
tel./fax/zázn.: 543 245 342
mobil: 605 239 579
e-mail: brno@nesehnuti.cz
http://www.nesehnuti.cz

 

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.