feminismus.czČlánky › Výstupy z konference "Podpora žen ve vstupu do politiky: možnosti uplatnění pozitivních nástrojů"

Výstupy z konference "Podpora žen ve vstupu do politiky: možnosti uplatnění pozitivních nástrojů"

27. zaří 2007  | Fórum 50%  |  Fórum 50%
V pátek 13. září se na pražské Kampě sešla více než stovka účastnic a účastníků z Prahy, jejího okolí a ze zahraničí na konferenci Podpora žen ve vstupu do politiky: možnosti uplatnění pozitivních nástrojů pořádanou občanským sdružením Fótum 50%. Shrnutí a výstupy z konference jsou publikovány na www.padesatprocent.cz.

Konference byla věnována tématům Evropské unie a perspektivám a výzvám, které z jejích institucí a politik přichází. Odbornice na problematiku ženských politických práv z evropských zemí jako je Švédsko, Velká Británie a Německo se podělily o své zkušenosti s problematikou zavádění kvót a obecně s rovnými příležitosmi v politice. Celý článek je k dispozici zde.

V samotném závěru konference bylo přijato komuniké, které směřuje k naší politické reprezentaci a obsahuje konkrétní návrhy řešení současného alarmujícího stavu, kdy zastoupení žen ve veřejném živote je hluboce neuspokojivé. Komuniké viz: https://padesatprocent.cz/?c_id=374. K tomuto komuniké se bude moci kdokoli připojit prostřednictvím mailu info@padesatprocent.cz.

Fotky z konference jsou ke stažení připraveny zde: https://padesatprocent.cz/?c_id=372 a transkript  vystoupení jednotlivých účastnic je připraven na tomto odkaze: https://padesatprocent.cz/?c_id=376.


Na konferenci byla rovněž zdarma distribuována publikace: "Více žen do politiky. Určitě! Ale jak?" (k dispozici též v knihovně Gender Studies)  kde jsou velmi přehledně shrnuty osvědčené metody zvýšení počtu žen v politice a delší pasáž je věnována přímo kvótám.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.