feminismus.czČlánky › Výzva českým lékařkám!

Výzva českým lékařkám!

Medical women's international association je lékařská mezinárodní společnost žen lékařek, která byla založena 1919 v New Yorku. Dr. Naďa Kočnarová prostřednictvím Gender Studies vyzývá ženy lékařky: "Pokud by se v České republice našlo alespoň deset lékařek ochotných vzít na sebe práva i povinnosti, které z členství v MWIA vyplývají, vznikla by národní společnost."

Výzva českým lékařkám!

Medical women's international association

1. Co je to MWIA? Lékařská mezinárodní společnost žen lékařek, která byla založena 1919 v New Yorku. Toto společenství reprezentují lékařky ze všech pěti kontinentů. Jde o nepolitickou, otevřenou neziskovou organizaci.

2. Jaké má cíle? Nabídnout možnost lékařkám se setkávat, konsultovat, radit se o otázkách zabývajících se zdravím a humanitou. Snaží se zvýšit všeobecný zájem o lékařky vzájemnou spoluprací, přátelstvím, porozuměním bez ohledu na rasu, náboženství a polické názory. Překonat genderové rozdíly v prevenci a léčbě mezi ženou a mužem, dívkou a chlapcem na celém světě. Překonat nerovnoprávnost mezi profesním postavením lékařů a lékařek. Zlepšovat zdraví pro všechny na celém světě s konkrétním zájmem o ženy.

3. Struktura Asociace se skládá z národních společností žen-lékařek ze 46 zemí na pěti kontinentech. Asociace je složena z osmi geografických regionů (severní, střední, jižní Evropa, severní a latinská Amerika, Blízký východ a Afrika, Střední Asie a Západní Tichomoří). Každá společnost má svou presidentku, vicepresidentku, sekretářku, pokladní. Sekretariát MWIA je t.č. v Dortmundu.

4. Aktivity Mezinárodní kongres a generální shromáždění pořádají každé tři roky hlavní schůzi vždy v jiné části světa. MWIA spolupracuje s WHO, UN, WONCA (rodinný lékař) aj. Příští shromáždění bude v Ghaně, kde se autorka příspěvku stane právoplatnou členkou. Pokud by se v České republice našlo alespoň deset lékařek ochotných vzít na sebe práva i povinnosti, které z členství vyplývají, vznikla by národní společnost.

Dr. Naďa Kočnarová Praktická dětská lékařka

Kontakt: n.kocnarova@volny.cz

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.