feminismus.czČlánky › Výzva: výzkum zaměřený na neformální práci žen a práci z domova

Výzva: výzkum zaměřený na neformální práci žen a práci z domova

24. říjen 2005  | Gender Studies,o.p.s.
Výzva: výzkum zaměřený na neformální práci žen a práci z domova
Evropská kontaktní skupina v ČR (EKS) provádí v rámci projektu EQUAL „Role rovných příležitostí pro ženy a muže v prosperitě společnosti“, který koordinuje Gender Studies, o.p.s., výzkum zaměřený na neformální práci žen a práci z domova. Jeho cílem je zmapovat tuto dosud neznámou část pracovního trhu a zjistit, jaká je situace žen pracujících v tomto sektoru. Jaké mají pracovní podmínky, jaká je jejich právní ochrana (pokud vůbec nějakou mají), co je vedlo k výběru této práce, jakou v tom hraje roli diskriminace na pracovním trhu atd.

Evropská kontaktní skupina v ČR (EKS) provádí v rámci projektu EQUAL „Role rovných příležitostí pro ženy a muže v prosperitě společnosti“, který koordinuje Gender Studies, o.p.s., výzkum zaměřený na neformální práci žen a práci z domova. Jeho cílem je zmapovat tuto dosud neznámou část pracovního trhu a zjistit, jaká je situace žen pracujících v tomto sektoru. Jaké mají pracovní podmínky, jaká je jejich právní ochrana (pokud vůbec nějakou mají), co je vedlo k výběru této práce, jakou v tom hraje roli diskriminace na pracovním trhu atd.

Výzkum proběhne formou rozhovorů se ženami samotnými. Hledáme proto respondentky, které by byly ochotné se do něj zapojit a sejít se s námi k rozhovoru. Respondentky mohou být z celé ČR, jsme připraveny je navštívit u nich doma či v jejich pracovním prostředí. Jejich anonymita bude samozřejmě zajištěna, právě s ohledem na to, že jde často o práci neformální, tedy bez pracovní smlouvy. Pokud někoho takového znáte, popřípadě vy sama vykonáváte tento druh práce (např. navlékání korálků, šití, lepení obálek, výrobu součástek, skládání hraček atd.) a byla byste ochotna s námi spolupracovat, ozvěte se prosím na jeden z následujících kontaktů:

Ivana Šindlerová: tel. 732 419 262, email: ivana.ecg@ecn.cz, tel. Kancelář: 222 211 799

Jana Smiggels Kavková: tel. 608 553 825, email: janakavkova@volny.cz

Předem děkujeme za jakékoliv informace, které by mohly být užitečné pro náš výzkum. Ženy pracující z domova jsou skrytou a značně znevýhodněnou skupinou v rámci pracovního trhu, a přesto jejich počet v Evropě narůstá. V ČR neexistují žádné oficiální informace o ženách, které pracují z domova a proto ještě jednou apelujeme na Vás. Znáte-li nějakou takto pracující ženu, která je ochotná věnovat nám hodinu pro rozhovor, ozvěte se nám! Děkujeme.

Evropská kontaktní skupina www.eks.ecn.cz.

Více informací o projektu najdete zde.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem EU a státním rozpočtem České republiky.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.