feminismus.czČlánky › Závěrečná konference projektu EQUAL - Podmínky pro slaďování profesního a rodinného života-partnerství v rodině

Závěrečná konference projektu EQUAL - Podmínky pro slaďování profesního a rodinného života-partnerství v rodině

9. únor 2005  | Redakce F.cz
Praha 6. února 2005, Tisková zpráva - V Praze se sešli 5. a 6. února na mezinárodní konferenci představitelé domácí i zahraniční partnerské sítě projektu EQUAL - Podmínky pro slaďování profesního a rodinného života -partnerství v rodině. Účastníky konference byli i zástupci cílových skupin, např. úřadů práce, místní samosprávy, neziskových organizací, poradenských center. „Cílem konference bylo zveřejnit výstupy jednotlivých fází projektu, shrnout výsledky společné práce a formulovat závěry a doporučení, ke kterým jsme za dva a půl roku společné práce dospěli,“ sdělila PhDr. Zdeňka Hajná, předsedkyně Českého svazu žen řešitele projektu.
Praha 6. února 2005 - V Praze se sešli 5. a 6. února na mezinárodní konferenci představitelé domácí i zahraniční partnerské sítě projektu EQUAL - Podmínky pro slaďování profesního a rodinného života -partnerství v rodině. Účastníky konference byli i zástupci cílových skupin, např. úřadů práce, místní samosprávy, neziskových organizací, poradenských center.
„Cílem konference bylo zveřejnit výstupy jednotlivých fází projektu, shrnout výsledky společné práce a formulovat závěry a doporučení, ke kterým jsme za dva a půl roku společné práce dospěli,“ sdělila PhDr. Zdeňka Hajná, předsedkyně Českého svazu žen řešitele projektu.
Projekt byl zahájen koncem října roku 2002 a na jeho realizaci se pod vedením Českého svazu žen podílelo 27 subjektů z celé České republiky. Jedná se o nevládní ženské organizace s odborovými, výzkumnými, vzdělávacími, informačními, osvětovými a poradenskými centry. Toto partnerství umožnilo dívat se na danou problematiku z různých úhlů, odborně a konstruktivně postupovat a řešit úkoly a cíle co nejkomplexnějším způsobem.
V nadnárodním partnerství se realizovala spolupráce se skotským projektem Close the Gap zabývajícím se odstraněním platové a jiné diskriminace v zaměstnání, a švédským Gendre Equality Developers, projektem zaměřeným na rovný přístup žen a mužů k pracovním příležitostem a pozicím. Cílem celého projektu je ovlivnit postoj veřejnosti, zejména mužů, partnerů, spolupracovníků, odborů a institucí k flexibilním metodám a formám zaměstnávání těch skupin žen, které jsou na pracovním trhu ohroženy z důvodů společenských stereotypů, modelů chování a tradic. Dále si projekt klade za cíl podpořit vytváření partnerství v rodinách, sebevědomí žen a tím i jejich pozici na trhu práce.
Projekt prošel třemi fázemi – analýzou současné situace v oblasti postavení ženy na trhu práce, dále fází hledání cest řešení a konečně dospěl ke koncepci řešení. V první fázi šlo především o sběr a zpracování dat, zpracování rešerší zahraničních materiálů i domácích pramenů a proběhly diskuse se zástupci cílových skupin. Druhá fáze - hledání cest - vedla k zpřesnění obsahu a formy čtyř metodik (1-všeobecná, 2-znevýhodněné skupiny žen, 3-efektivní působení na zaměstnavatele, 4-řešení služeb). Ve třetí, koncepční fázi, byly zpracovány čtyři metodiky, které prošly připomínkovým řízením ze strany rozvojových partnerů a pilotním ověřováním příslušnými cílovými skupinami.

Konferenční program zahrnoval práci pěti pracovních skupin, které se věnovaly komplementárním tématům. Pracovní skupina moderovaná Amy Rodger z organizace Close the Gap diskutovala nad opatřeními pro Evropskou komisi vyplývající z nadnárodní zprávy projektu. Další skupina se věnovala problému diskriminace v zaměstnání, dále byla vedená odborná debata nad pracovním uplatněním zaměstnanců pečujících o závislé osoby, rozvojem služeb a úpravou systému poskytování sociálních dávek. Poslední skupina se zabývala reintegrací žen vracejících se na trh práce. Na závěr konference byly zveřejněny poznatky, závěry a doporučení těchto pracovních skupin, včetně určení jejich vykonavatelů, tj. např. ministerstev, úřadů práce, odborů apod.

Projekt EUQAL –Podmínky pro slaďování profesního a rodinného života je součástí iniciativy EQUAL a je financován z programu Phare a z rozpočtové kapitoly MPSV.

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.