feminismus.czČlánky › Zemské volby v Braniborsku a Sasku

Zemské volby v Braniborsku a Sasku

1. prosinec 2004  | Pavla Frýdlová
Zemské volby v Braniborsku a Sasku
Zajímá nás nejen politika a politická participace žen v České republice, ale i v ostatních zemích, a proto mapujeme i vývoj účasti žen v politice v zahraničí.
Německý časopis Zweiwochendienst: Frauen und Politik mapoval programy nejdůležitějších stran při nedávných zemských volbách (19. září 2004).

Zajímá nás nejen politika a politická participace žen v České republice, ale i v ostatních zemích, a proto mapujeme i vývoj účasti žen v politice v zahraničí.

Německý časopis Zweiwochendienst: Frauen und Politik mapoval programy nejdůležitějších stran při nedávných zemských volbách (19. září 2004), z nichž vyplynulo následující složení zemských sněmů v Braniborsku a Sasku:

Obsazení křesel v zemském sněmu v Braniborsku

SPD CDU PDS DVU celkem
ženy 13 (+1) 7 (+2) 14 (+4) 2 (0) 36 (+7)
muži 20 (-5) 13 (-7) 15 (+4) 4 (+1) 52(-7)
celkem 33 (-4) 20 (-5) 29 (+8) 6 (+1) 88

Obsazení křesel v zemském sněmu v Sasku

CDU PDS SPD NPD FDP Zelení celkem
ženy 10 (-10) 15 (+-0) 4 (0) 1 1 3 34 (-5)
muži 45 (-11) 16 (+1) 9 (-1) 11 6 3 90 (+9)
celkem 55 (-21) 31 (+1) 13 (-1) 12 7 6 124 (+4)

V obou východoněmeckých nebo "nových" spolkových zemích má role žen jiný význam než ve starých (západoněmeckých) spolkových zemích: ženy jsou zaměstnané i když mají malé děti. Přesto i v Braniborsku a Sasku převažuje stále termín "rodinná politika". Podpora političek v obou nových spolkových zemích, která by se od slov měla přesunout k činům, prochází celým partajním systémem.

Pro Braniborsko (2,6 milionu obyvatel), zemi se čtvrtou nejvyšší zaměstnaností žen v Evropě, je ženská politika zvlášť významná. Přesto samostatnou kapitolu věnovanou ženské politice nebo gender mainstreamingu najdeme jen ve volebním programu zelených (Grünen) a sociálních demokratů (SPD), konzervativní CDU chápe ženy především jako členy rodiny a volební program levé PDS se soustřeďuje hlavně na otázku rovných příležitostí na pracovním trhu.

SPD - předsedkyně sociálně demokratických žen v Braniborsku, Kathrin Veh, velmi kritizovala, že volební program SPD neobsahuje speciální ženskou kapitolu: "Soudružky si pořád ještě myslí, že pojmu gender mainstreaming občané nerozumí". Přesto se sociálně demokratickým ženám podařilo ženskou otázku dostat nejen do rodinného programu, ale posílit i pozici zmocněnce/kyně pro otázky rovných příležitostí (Gleichstellungbeauftragte) a stejně tak důležitý pro sociální demokraty je i rovný přístup na pracovní trh.

CDU chce v Braniborsku dát zelenou především rodině a dětem. Zvláštní kapitolu věnovanou ženám v jejich volebním programu nenajdeme. Předsedkyně Ženské unie (ženský klub CDU) v Braniborsku, Monika Schulz, zdůrazňuje, že ženy se na volebním programu CDU významně podílely "a to nejen v oblasti rodinné politiky, ale také v oblasti vzdělávání a ekonomického rozvoje." Ve svém volebním programu konzervativci slibují apelovat na zaměstnavatele, aby přispěli ke slaďování rodinného a pracovního života.

Bündnis 90/Die Grünen - Claudia Brade, mluvčí braniborských Zelených, se chce po zvolení do zemského sněmu starat především o to, aby dosavadní vymoženosti pro ženy zůstaly zachovány: "Ženské azylové domy a nezávislé poradny pro ženy musí být z rozpočtu pro rok 2005 zajištěny." Zelení chápou rovné příležitosti žen a mužů jako základ demokratické společnosti. Volební listinu Zelených, sestavenou na principu paritního zastoupení žen a mužů, vede v Braniborsku Cornelie Behm. Prostředky jako je podpora žen, gender mainstreaming a gender budgeting chtějí zelení prosadit rodovou spravedlnost. Pod tímto pojmem chápou stejný přístup ke všem druhům vzdělání, rovná práva a možnosti v soukromém sektoru stejně jako ve veřejných službách. Konkrétně chtějí prosazovat stejnou účast rodičů na rodičovské dovolené, stejné možnosti dalšího vzdělávání a stejnou mzdu za stejnou práci.

Také PDS má v Braniborsku na 1. místě kandidátky ženu Dagmar Enkelmann. Ve svém volebním programu kritizuje tato levicová stranu definici rovných příležitostí pro obě pohlaví. "O rovných příležitostech se hodně mluví", říká Kerstin Bednarski, mluvčí zemské frakce PDS, "ale ve skutečnosti jsou to ženy, které jsou častěji hospodářským vývojem poškozovány. Je třeba, aby byli/y okamžitě zvoleni zmocněnci/kyně pro otázky rovných příležitostí (Gleichstellungbeauftragte) na zemské úrovni a měli/y k dispozici dostatečné prostředky." V žádném případě by se finanční škrty neměly týkat školek.

Po zemských volbách v Sasku (4,5 milionu obyvatel, za 10 let úbytek téměř l milionu lidí, kteří odešli převážně do západních spolkových zemí) se zemský sněm v Drážďanech bude místo dosavadních tří skládat ze šesti frakcí. Kromě CDU, PDS a SPD v něm budou také zelení, FDP (svobodní demokraté) a NPD (nacionalisté). Redakce Zweiwochendienst: Frauen und Politik zjišťovala, jaké cíle v oblasti rovných příležitostí jednotlivé strany sledují a došla k závěru, že se ženská politika objevuje (alespoň v obrysech) napříč většinou úkolů a cílů.

CDU - Péče o děti má pro stranu, která od roku 1999 vládne v Sasku s absolutní většinou, i nadále prioritu. Spolu s ní bude posilováno slaďování rodinného a profesního života, důležité místo zaujímá také znovuzapojení žen a mužů pro rodičovské dovolené do pracovního procesu. Mají být dále posíleny rovné šance žen a mužů jak ve státním, tak v soukromém sektoru. Podle Gesine Matthes, představitelky Frauen Union v Sasku, bude podporován také gender mainstreaming jako úkol procházející napříč všemi tématy. Přesto zůstávají celé pasáže programu CDU velmi abstraktní, konkrétnější je program jenom tam, kde se hovoří o nutnosti zvýšení kvalifikace zaměstnankyň mateřských školek a rodinných center.

Jako průřezový úkol chápe také PDS politiku rovných příležitostí. "Zapracovaly jsme ženy a gender mainstreaming do všech bodů našeho programu," zdůrazňuje mluvčí pro rovné příležitosti saské PDS, Heiderose Gläss. Kromě závazného uzákonění větší zaměstnanosti žen ve veřejných službách, podporuje dnes druhá nejsilnější strana v Sasku kvóty s cílem, aby byly ženy brány v úvahu při různých povýšeních, zastoupení ve fondech a různých grémiích. Obzvlášť leží této levicové straně na srdci, stejně jako CDU, péče o děti. Pro PDS to znamená, že na péči o děti (mateřské školky, školní družiny) by měl být ze zákona nárok a měla by být bezplatná. Na volební listině PDS v Sasku bylo díky kvótám 50 % žen.

Také SPD, která má v zemském sněmu Saska necelých 11 %, chce uzákonit nárok na návštěvu zařízení jako jsou mateřské školky a školní družiny pro všechny děti do 10ti let. Předsedkyně sociálně demokratických žen v Sasku, Gisela Schwarz, vychází přitom z toho, že v Sasku je v tomto ohledu mnohem lepší výchozí situace: 33% všech tříletých dětí je umístěno v mateřské školce. (Zatímco ve starých, západních, spolkových zemích navštěvují školky pouhá 3% dětí do 6 let, v nových zemích je to 39%, a u družin je tento poměr 5% vůči 42% ve prospěch východních zemí - pozn. PF). Důležitou roli hraje v programu SPD rovněž gender mainstreaming. "Ve všech oblastech - od hospodářství po vysoké školy - mají být ženy více zastoupeny ve vedoucích pozicích," říká Schwarz. PDS se chce rovněž zasadit o zřízení pomocné sítě pro oběti násilí a diskriminace. Na volební listině PDS bylo díky kvótám 40% žen.

Zelení - Do zemských voleb vedla sasské zelené Antje Hermenau. Podle slov mluvčí Kathariny Krefft, je důležitým politickým cílem Zelených implementace gender mainstreamingu, zlepšení situace zaměstnanosti především žen nad 40 let, lepší možnosti znovuzapojení do práce jak po období nezaměstnanosti, tak po rodičovské dovolené, a boj s příčinami, které vedou ke stěhování především mladých vzdělaných žen ze Saska. K tomu chtějí Zelení volný přístup k bezplatné péči o děti a nové cesty k budoucím technickým a přírodovědně orientovaným profesím.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.