feminismus.czČlánky › Žena jako děvka v reality show?!

Žena jako děvka v reality show?!

V neděli 2. října jsem poprvé a zřejmě také naposledy s překvapením sledovala asi 50 minut z reality show Big Brother na Nově. Zatímco muži popíjeli pivo, pojídali chipsy a plkali o životě jedné z obyvatelek domu, ženy pro ně secvičovaly eroticko-taneční vystoupení. Poté se dámy oblékly do lascivních kostýmků, aby vypadaly přinejmenším jako z bordelu, a přítomné sedící pány bavily vyšpulenými zadky a roztaženými rozkroky. To vše se vysílalo před 22 hodinou.
V neděli 2. října jsem poprvé a zřejmě také naposledy s překvapením sledovala asi 50 minut z reality show Big Brother na Nově. Zatímco muži popíjeli pivo, pojídali chipsy a plkali o životě jedné z obyvatelek domu, ženy pro ně secvičovaly eroticko-taneční vystoupení. Poté se dámy oblékly do lascivních kostýmků, aby vypadaly přinejmenším jako z bordelu, a přítomné sedící pány bavily vyšpulenými zadky a roztaženými rozkroky. To vše se vysílalo před 22 hodinou. Nejsem prudérní, ale kladu si otázku, zda je opravdu nutné prezentovat před národem tyto ženy jako objekty uspokojující mužské choutky. Tvůrci BB zřejmě nejsou spokojeni se sledovaností a ve snaze porazit ostatní televize se snaží být co nejvíc vulgární. Průběh Velkého bratra od začátku vysílání neznám, podle slov Lenky Hornové jsem nicméně měla pocit, že se jedná spíše o hru než show, což ovšem není v žádném případě pravda. Z různých článků v novinách vím, že BB s oblibou sledují mj. žáci základních škol. Má televize Nova zapotřebí ukazovat dětem ženy v ponižující situaci? Pokud to vezmou jakou modelovou situaci, jak asi takovéto zážitky ovlivní jejich soužití se životním partnerem či partnerkou? Reality show není film, a to chápe i malé dítě. Důstojnost obyvatel vily Velkého bratra je už tak na pováženou, soutěžící tam ale vstoupili dobrovolně s vidinou případných milionů. Navíc je na všech obyvatelích vidět, že jim exhibování před kamerami dělá dobře. Dokážu pochopit, když se kamery například snaží zachytit slzy a hraje se na city. Rozum mi ale zůstává stát nad tím, proč je potřeba někoho veřejně ponižovat a lidskou důstojnost soutěžících zcela srážet připitomělými úkoly jako byl tento.
www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.