feminismus.czČlánky › Ženám patří půlka nebe XX. století v životních příbězích deseti žen, nová kniha vydaná v rámci projektu Paměť žen

Ženám patří půlka nebe XX. století v životních příbězích deseti žen, nová kniha vydaná v rámci projektu Paměť žen

10. květen 2007
Ženám patří půlka nebe XX. století v životních příbězích deseti žen, nová kniha vydaná v rámci projektu Paměť žen
Knížku Ženám patří půlka nebe, která vznikla stejně jako předchozí Ženská vydrží víc než člověk, na základě rozhovorů Paměti žen, rozsahem ojedinělého mezinárodního projektu vedeného Gender Studies, o.p.s., vydalo Nakladatelství Lidové noviny. Ženám patří půlka nebe je čínské přísloví, které zdomácnělo v západoevropském ženském hnutí v 70. letech minulého století. O tom, jak se jim, konkrétně ženám narozeným v Čechách v letech 1938 až 1958, dařilo tuto „polovinu nebe“ ve svém každodenním životě nést, podává svědectví tato kniha, navazující na publikaci Ženská vydrží víc než člověk, která rovněž vznikla na základě rozhovorů uskutečněných v rámci mezinárodního projektu Pamět' žen.

Pavla Frýdlová: Ženám patří půlka nebe - vydalo nakl. Lidové noviny a Gender Studies, o.p.s.

Ženám patří půlka nebe je čínské přísloví, které zdomácnělo v západoevropském ženském hnutí v 70. letech minulého století. O tom, jak se jim, konkrétně ženám narozeným v Čechách v letech 1938 až 1958, dařilo tuto „polovinu nebe“ ve svém každodenním životě nést, podává svědectví tato kniha, navazující na publikaci Ženská vydrží víc než člověk, která rovněž vznikla na základě rozhovorů uskutečněných v rámci mezinárodního projektu Pamět' žen. Také ženy, které dostávají slovo v této knize se nenarodily do žádných idylických poměrů - dvacetiletí v němž přicházely na svět bylo bohaté na historické a politické zvraty, stejně jako konec minulého století. Výběr vypravěček s celou paletou životů a životních postojů - od výrazného odporu vůči minulému režimu, přes jeho akceptování až po jeho ignorování – vytváří téměř kaleidoskopický obraz druhé poloviny 20. století, vyúsťující prostřednictvím jednotlivých osudů do naší současnosti. Ať už byl osud jednotlivých vypravěček jakýkoliv, ve svých životních příbězích se prezentují, jako by jim půlka nebe docela samozřejmě patřila. Knížka Ženám patří půlka nebe vznikla na základě rozhovorů dlouhodobého projektu Paměť žen, jehož těžiště spočívá v zachycení životních zkušeností a názorů žen tří generací metodou oral history, která umožňuje vypravěčkám, aby samy určily, co pokládají ve svém životě za důležité, co chtějí sdělit a zachovat pro budoucí generace. Pro tuto knížku, která navazuje na publikaci Ženská vydrží víc než člověk, bylo vybráno deset výpovědí žen narozených v letech 1938 – 1958, jejich vyprávění zachycuje nejen druhou polovinu 20. století, ale i události přelomové doby roku 1989 a uplynulých let. Projektu Paměť žen se kromě Češek dlouhodobě účastní týmy z Německa (z bývalé NDR), Polska, Srbska a Černé Hory, Chorvatska, Slovenska a Ukrajiny. Těžiště spočívá v zachycení životních zkušeností a názorů žen tří generací metodou oral history, která umožňuje vypravěčkám, aby samy určily, co pokládají ve svém životě za důležité, co chtějí sdělit a zachovat pro budoucí generace.

 

 

 

 

Pavla Frýdlová je koordinátorkou projektu Paměť žen, z nějž připravila několik publikací: Všechny naše včerejšky I a II (1998), Epistolae (1999), Kateřina Pošová - Jsem, protože musím (2003), Ženská vydrží víc než člověk (2006), rozhlasové cykly Válka očima žen (2005), Žily tady s námi (2006) a dokumentární film Válka v paměti žen (2005). Její předchozí publikace jsou spojené s filmem: Malý labyrint filmu (s Janem Bernardem, 1988), Philippe Noiret – Hvězdou proti své vůli (1995), FrauenFilme in Osteuropa (1996).

Obě knihy Ženská vydrží víc než člověk (3. vyd.) a Ženám patří půlka nebe si můžete zakoupit na naší adrese Gender Studies, o.p.s., Gorazdova 20 Praha 2, tel: 224 913 350. V otevíracích hodinách knihovny út-pá: 12-18 hod. Přijímame též objednávky na dobírku na emailu: knihovna@genderstudies.cz.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.