feminismus.czČlánky › Ženská obřízka představuje vážné porušení ženských lidských práv: rozhovor s Amnesty International

Ženská obřízka představuje vážné porušení ženských lidských práv: rozhovor s Amnesty International

6. leden 2007  | Linda Sokačová
Ženská obřízka představuje vážné porušení ženských lidských práv: rozhovor s Amnesty International
Ženská obřízka je velmi závažným problémem, který se objevuje nejen v rozvojovém světě, ale také v některých západoevropských zemích, jako je Francie nebo Velká Británie. O tom, proč se ženská obřízka provádí a jaké problémy s sebou přináší, jsem si povídala s Evou Dobrovolnou z Amnesty International ČR. V současné době je na světě více než 130 milionů žen, které tzv. ženskou obřízku podstoupily a každý den tento krutý zákrok hrozí zhruba šesti tisícům dalších dívek. Obřízka se praktikuje především v Africe, a to téměř v třicítce afrických zemí. Někde jsou počty mrzačených žen opravdu vysoké, například v Egyptě je to až 97 % všech dívek. Tento zvyk se provádí také v některých zemích Blízkého východu (Jemen) a v Asii - především mezi muslimskou populací v Indonésii. Ženská obřízka je však realitou i v komunitách imigrantů žijících v evropských zemích, včetně Velké Británie a Francie. Kolegové z tamních poboček AI řeší mnoho případů a podle jejich zkušeností jsou ročně zmrzačeny tisíce dívek žijících v Evropě.
Ženská obřízka je velmi závažným problémem, který se objevuje nejen v rozvojovém světě, ale také v některých západoevropských zemích, jako je Francie nebo Velká Británie. O tom, proč se ženská obřízka provádí a jaké problémy sebou přináší, jsem si povídala s Evou Dobrovolnou z Amnesty International ČR.

Kde všude se v současné době provádí obřízka?
Existují nějaké případy v západní Evropě nebo přímo v ČR? V současné době je na světě více než 130 milionů žen, které tzv. ženskou obřízku podstoupily a každý den tento krutý zákrok hrozí zhruba šesti tisícům dalších dívek. Obřízka se praktikuje především v Africe, a to téměř v třicítce afrických zemí. Někde jsou počty mrzačených žen opravdu vysoké, například v Egyptě je to až 97 % všech dívek. Tento zvyk se provádí také v některých zemích Blízkého východu (Jemen) a v Asii - především mezi muslimskou populací v Indonésii. Ženská obřízka je však realitou i v komunitách imigrantů žijících v evropských zemích, včetně Velké Británie a Francie. Kolegové z tamních poboček AI řeší mnoho případů a podle jejich zkušeností jsou ročně zmrzačeny tisíce dívek žijících v Evropě.

Proč k ní vlastně dochází a jaké následky tento zbytečný „rituál“ má?

Zákrok je hluboce zakořeněn v kultuře a tradici jednotlivých společností. A to v tradici nedílně spjaté s podřízeným postavením žen. Tímto způsobem se manifestuje kontrola nad sexualitou ženy – důvodem je především snaha snížit její sexuální touhu a tak minimalizovat riziko nevěry. Svou roli samozřejmě hrají i náboženské důvody, především u muslimů. Tuto praktiku ale najdeme také v komunitách vyznávajících animismus, u bezvěrců i u konvertitů ke křesťanství. V neposlední řadě je to oblast mnoha mýtů a předsudků. Setkáme se tak třeba s tvrzením, že tento zákrok má přínos hygienický nebo dokonce estetický. Některé komunity se zase domnívají, že se tak zvýší plodnost ženy nebo ulehčí porod. V mnoha společnostech navíc neobřezaná žena prostě nenajde manžela. Tento krutý zákrok je velice riskantní z hlediska fyzického i psychického zdraví dívek a žen. Někdy vyvolává silné krvácení, hrozí infekce a další komplikace, které mohou skončit smrtí. Zůstávají také trvalé následky, včetně potíží při sexuálním styku a porodu.

Jak se k ženské obřízce staví oficiální reprezentace zemí, kde k ní běžně dochází?
Většina vlád se k tomuto zákroku staví negativně a usiluje o jeho vymýcení. V praxi však případné zákazy nejsou dostatečně vynucovány. Dívky nemají prakticky žádnou ochranu. Některé společnosti navíc vnímají snahy o eliminaci ženské obřízky jako diktát „západních“ hodnot. Takový postoj zaznívá třeba od súdánských úřadů. Tyto argumenty musíme jednoznačně odmítnout, protože obřízka představuje vážné porušení práv žen a dívek a nesmí být omlouvána kulturními zvyklostmi nebo náboženstvím.

Místní iniciativy jsou nejspíše tou nejefektivnější cestou, která může tento problém omezovat. Znáte nějaké aktivity, které jsou ve svém počínání úspěšné?
Nevládní i vládní organizace se tímto problémem zabývají od sedmdesátých let minulého století. Doposud se podařilo zajistit především politickou podporu pro vymýcení obřízky a mobilizovat veřejné mínění. Klíčovým nástrojem je šíření informací, vzdělávání a také poradenství. Jako účinné se jeví projekty, které se nesnaží tento rituál zcela odstranit, ale nahradit jej takovým, který není škodlivý. Aby byla tato snaha úspěšná, musí být součástí širších programů k ochraně žen před násilím a k zajištění jejich rovnoprávného postavení ve společnosti.

Amnesty International se angažuje v aktivitách proti násilí na ženách, jaké kroky iniciujete v boji proti ženské obřízce?

AI se snaží využít svou sílu k ochraně žen a dívek před tímto mrzačením. Její role spočívá především v podpoře dalších organizací a jednotlivců, v poskytování odborných znalostí a v provádění výzkumu. V rámci dílčích projektů v jednotlivých zemích ve spolupráci s místními ženskými organizacemi provádí informační kampaně, usiluje o vzdělávání zdravotníků a také lobbuje u vlád s cílem zajistit legislativní ochranu žen.

Rozhovor připravila Linda Sokačová.

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.