feminismus.czČlánky › Ženy Charty 77" - nový desetidílný dokumentární cyklus České televize o ženách

Ženy Charty 77" - nový desetidílný dokumentární cyklus České televize o ženách

8. leden 2007  |  Česká televize
Ženy Charty 77" - nový desetidílný dokumentární cyklus České televize o ženách
"Ženy Charty 77" - tak se jmenuje nový desetidílný dokumentární cyklus České televize o ženách, které si za totalitního režimu zvolily život v disentu. První část odvysílala ČT 1 v neděli 7. 1. večer.

Ženy Charty 77 "Ženy Charty 77" - tak se jmenuje nový desetidílný dokumentární cyklus České televize o ženách, které si za totalitního režimu zvolily život v disentu.

První část odvysílala ČT 1 v neděli 7. 1. večer. Jde o sérii patnáctiminutových portrétů žen, které podepsaly Chartu 77. Aktérky hovoří o tom, jak jim tento krok změnil život. Jednotlivé filmy natočily ženy-režisérky, jmenujme například Terezu Svěrákovou, Olgu Sommerovou, Dagmaru Smržovou či Marii Šandovou.

U počátků projektu stála režisérka Alena Hynková spolu se svojí dcerou Terezou Svěrákovou. První část cyklu Ženy Charty 77 je věnována Zině Freundové, která prohlášení Charty 77 podepsala v roce 1976. Následovalo vyloučení ze studia těsně před jeho ukončením a řada nekvalifikovaných profesí: bývalá studentka perštiny myla schody a pracovala jako servírka. Patřila k nejaktivnějším postavám českého disentu. Společně s Janem Rumlem obhospodařovala distribuční síť INFOCHU (informace o Chartě) a byla členkou VONSU (Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných).

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.