feminismus.czČlánky › Zpráva z prvního týdne 49. zasedání OSN Komise pro postavení žen revidující dodržování závazků přijatých v Pekingské deklaraci

Zpráva z prvního týdne 49. zasedání OSN Komise pro postavení žen revidující dodržování závazků přijatých v Pekingské deklaraci

KONFRONTACE KONZERVATIVNÍCH NÁZORŮ V OSN: OBRANA PEKINGSKÉ DEKLARACE - První týden 49. zasedání OSN Komise pro postavení žen (Komise), revidující Pekingskou deklaraci (Peking + 10), byl ukončen v pátek 4.3.2005. Během tohoto týdne proběhla mobilizace ženských a feministicky orientovaných organizací z celého světa směřující k odražení pokusu vlády USA, Vatikánu a dalších podporujících konzervativních skupin (pocházejících zejména z USA) zvrátit přijetí společné Politické deklarace Komise.
Zpráva z prvního týdne 49. zasedání OSN Komise pro postavení žen revidující dodržování závazků přijatých v Pekingské deklaraci (Peking + 10)

KONFRONTACE KONZERVATIVNÍCH NÁZORŮ V OSN: OBRANA PEKINGSKÉ DEKLARACE

První týden 49. zasedání OSN Komise pro postavení žen (Komise), revidující Pekingskou deklaraci (Peking + 10), byl ukončen v pátek 4.3.2005. Během tohoto týdne proběhla mobilizace ženských a feministicky orientovaných organizací z celého světa směřující k odražení pokusu vlády USA, Vatikánu a dalších podporujících konzervativních skupin (pocházejících zejména z USA) zvrátit přijetí společné Politické deklarace Komise. Touto deklarací jsou znovu, zcela a univerzálně potvrzeny závazky přijaté v Pekingské deklaraci. Závazky obsažené v Pekingské deklaraci (Pekingská platforma pro akci) se týkají zlepšení postavení žen a definují 12 kritických oblastí, v nichž se členské státy OSN zavázaly zlepšit situaci žen ve společnosti.

Vláda USA předem připravila a zveřejnila dodatky k návrhu Politické deklarace zpracované Komisí, přičemž k získání jejich podpory použila různé formy nátlaku na rozvojové státy. V těchto dodatcích bylo uvedeno, že „… při znovu potvrzení Pekingské deklarace nebudou vytvářena žádná nová lidská práva a v deklarací přijatých závazcích není obsaženo právo na umělé přerušení těhotenství...“

Podle pozdějšího tvrzení zástupců vlády USA, byli připraveni odstoupit od těchto dodatků již na začátku zasedání Komise, nicméně k tomu nedošlo a celý týden nebylo jasné jaké bude závěrečné stanovisko vlády USA; celá situace působila velmi zmateně také díky neustálé snaze USA získat pro své dodatky podporu od dalších států a nevládních skupin. V závěru prvního týdne byl však původní návrh Politické Deklarace bez dodatků či doplňků přijat a Pekingská deklarace znovu potvrzena. Čtyři zúčastněné státy (USA, Kostarika, Panama a Nikaragua) uvedly svá „stanoviska“ jako doplnění ke zprávě ze zasedání Komise. Podle jejich stanoviska, výklad pojmu „znovu potvrzení Pekingské deklarace“ (reaffirmation) nezakládá nový lidskoprávní závazek, ani právo na přerušení těhotenství.

Mobilizace na podporu znovu potvrzení Pekingské deklarace vedená ženskými a feministicky orientovanými organizacemi z celého světa byla úspěšná. Zároveň byly potvrzeny snahy vlády USA, Vatikánu a dalších konzervativců pokusit se o zvrácení původního konsensu obsaženého v Pekingské deklaraci. Je zřejmé, že na probíhajícím zasedání Komise, stejně tak jako v rámci jiných mezinárodních událostí, USA pokračuje ve své politice podceňovat mezinárodní lidskoprávní závazky a fungující multilaterální mechanismy a porušovat mezinárodní dohody o zásadních tématech.


Kromě Politické deklarace zmíněné výše, bude zasedání Komise rozhodovat také o přijetí několika rezolucí, které byly navrženy různými státy. První z nich se týká problematiky obchodování se ženami a druhá ekonomického rozvoje žen, obě předložené USA. Další navržené rezoluce se týkají palestinských žen (každoročně navrhovaných Komisi tzv. skupinou G77, tvořenou rozvojovými státy), genderového mainstreamingu (rovněž z dílny G77), Institutu pro studia, vzdělávání a výzkum – INSTRAW (G77), afghánských žen (návrh Velké Británie), HIV/AIDS (připravených skupinou jihoafrických států), zvláštního zpravodaje o antidiskriminačním právu (Rwanda) a původních obyvatel (Bolívie).


Vyjednávání a diskuse o vyjmenovaných dokumentech a jejich znění začala již v prvním týdnu zasedání Komise, zejména diskuse o znění Rezoluce o obchodování se ženami a Rezoluce o ekonomickém rozvoji; nicméně většina důležitých jednání probíhá právě v tomto, druhém týdnu zasedání Komise. Zástupci feministických a ženských nevládních organizací, stejně tak jako obdobně smýšlejících jiných skupin, se aktivně zapojují do těchto diskusí a pracují na terminologii a obsahu dokumentů tak, aby bylo zajištěno, že konečné znění dokumentů přijatých na 49. zasedání Komise skutečně respektuje ženská práva a napomáhá jejich prosazení .

Znovu potvrzení Pekingské deklarace může na první pohled vypadat jako poměrně nedůležitý krok, nicméně v rámci současného politického kontextu v OSN jde o klíčový moment, potvrzující, že závazky vyplývající z Pekingské platformy pro akci jsou stále aktuální a že jde o významný dokument, který uznává a podporuje prosazení ženských lidských práv, včetně práv reprodukčních.

Marta Kozáková (Nadace OSF Praha), Monika Ladmanová (Slovak-Czech Women’s Fund), využití zdroj The Association for Women's Rights in Development (AWID)
www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.