feminismus.czČlánky › Jeden svět - Gender Montage

Jeden svět - Gender Montage

24. únor 2006  | Redakce F.cz
V rámci letošního ročníku festivalu Jeden svět (1.- 9. března 2006, Praha) se uskuteční světová premiéra kolekce 7 dokumentů Gender Montage: Filmy z postsovětského prostoru. Sedm filmů přináší svědectví o údělu žen v sedmi postsovětských republikách, tak jak je natočili dokumentaristé a dokumentaristky z jednotlivých regionů ve spolupráci s odbornicemi na ženská práva. Jde o silné příběhy žen vyrovnávajících se s výzvami nové doby a promlouvajících svým autentickým, ženským jazykem ve společnostech se zakořeněnými rodovými stereotypy.

V rámci letošního ročníku festivalu Jeden svět (1.- 9. března 2006, Praha) se uskuteční světová premiéra kolekce 7 dokumentů Gender Montage: Filmy z postsovětského prostoru.

Sedm filmů přináší svědectví o údělu žen v sedmi postsovětských republikách, tak jak je natočili dokumentaristé a dokumentaristky z jednotlivých regionů ve spolupráci s odbornicemi na ženská práva. Jde o silné příběhy žen vyrovnávajících se s výzvami nové doby a promlouvajících svým autentickým, ženským jazykem ve společnostech se zakořeněnými rodovými stereotypy.

Pražská prezentace projektu Gender Montage bude jedinečná rozsahem doprovodných akcí a zahraničních hostů. Z dvanácti postsovětských států přijede 42 hostů - filmařky, filmaři, zástupkyně tamních ženských organizací i hlavní hrdinky filmů Kristina a Kristus a Pod čepcem. V Praze se setkají na společném filmovém semináři „Gender Montage - ženská práva“ se svými českými kolegyněmi a kolegy v kině Ponrepo 3. - 5. března.

Jeden svět se tak i letos stane platformou pro společné setkávání filmařů a lidí z občanského sektoru. Napříč státy i profesemi.

Zde najdete program Gender Montage akcí a synopse Gender Montage filmů.
www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.